Докато фалшивите видеоклипове и избражения, наричани Deepfake доскоро бяха висока технология, извън обсега на аматьорите, това вече не е така. Нови приложения правят Deepfake още по-достъпен и със сигурност има за какво да се тревожим.

Тези технологии позволяват създаването на видео съдържание с реални хора, симулирайки, че те казват или правят неща, които никога не са казвали и правили в действителност. Ето защо според голяма част от експертите това би могло по-скоро да навреди на обществото и да задълбочи и без това сериозната криза с глобалната дезинформация.

Много от последните Deepfake видеа например използват RefaceAI - нова апликация, базирана на машинното обучение. Тя позволява на потребителите да си направят селфи и да го обединят с целево видео или gif, за да създадат Deepfake. За разлика от инструментите, намиращи се в приложения като Snapchat, Reface генерира изцяло нов видеоклип.

"Преди създаването на фалшиво видео можеше да отнеме седмица или повече и даже след толкова много усилия можеше да не сте доволни от резултатите. Беше предизвикателство за нас. Искахме потребителите да имат кино студио на ниво Холивуд в своите мобилни телефони", споделя Роман Могилни, съосновател на компанията, стояща зад приложението.

Reface е дело на група украински софтуерни инженери, но компанията е установена в САЩ. След пускането на пилотната версия миналата година, приложението дебютира в App Store и Google Play през януари 2020 година. Оттогава популярността расте стремглаво. Появяват се клипове с Илон Мъск и Бритни Спиърс, а приложението е сред водещите в цели 100 страни в света. Изтеглено е повече от 42 милиона пъти по цялото земно кълбо.