Lockheed Martin публикува нови снимки на експерименталния самолет X-59 QueSST. Той се изгражда от специалното поделение на компанията Skunk Works, което е работило по SR-71, F-117, F-22, F-35 и много секретни военни дронове. Това е първият цивилен самолет, създаден от специализираното звено на Lockheed Martin за НАСА.

Вижте как изглежда X-59 QueSST >> >> >>

X-59 QueSST е изключително революционен самолет. Той трябва да се движи със свръхзвукова скорост, без да бъде шумен. НАСА планира проектът да промени транспортната авиация.

Снимките на прототипа са като от научнофантастичен филм. Самолетът няма кабина с пряка видимост към случващото се пред самолета. Вместо това пилотът ще разчита на иновативна 4К камера, която ще предава кадрите към голям екран.

Решението е продиктувано от цялостния дизайн, който е специално предназначен да намали видовете звук от свръхзвуковия полет.

Звукът при преминаването на свръхзвуковата бариера ще е сравним със затварянето на врата на кола, коментират от Lockheed Martin. Самолетът ще е значително по-тих от всички изтребители и комерсиални самолети, а междувременно ще се движи с около 1500 км/ч.

Очаква се X-59 QueSST да направи първия си полет в края на тази година. Твърде оглушителният шум сложи спирачки пред развитието на цивилната свръхзвукова авиация. "Конкорд" направи последният си полет преди 20 години. Експерименталния самолет на НАСА ще стане основа за създаването на ново поколение свръхзвукови транспортни самолети.