През 2019 г. много американски градове бяха жертви на кибератаки с криптовируси за откупи. Последната мишена съвсем наскоро се оказва Ню Орлиънс, който обяви дори бедствено положение заради кибератака, съобщава Engadget.

Решението е превантивно, след като в петък сутринта местно време е засечена "съмнителна дейност" в мрежите на градската управа. Открити са както криптовирус в мрежата, така и голям наплив от фишинг имейли. Няма данни вирусът да е успял да криптира компютърни системи, нито че служители са се излъгали да кликнат на фишинг имейлите.

Въпреки това голяма част от компютрите са спрени докато не завърши пълната проверка. Системите за спешни повиквания и други критични комуникации не са засегнати и работят нормално.

Все още няма срок кога работата ще бъде възстановена напълно. Кметството вече обяви, че се е справило успешно с кибератаката, като през есента на тази година е започнало и обучение по киберсигурност на служителите. То също е било от полза, като е помогнало на служителите да открият измамните имейли и да не им се доверяват.