Американската компания Eat Just официално пуска на пазара лабораторно отгледаното си месо. То ще се продава в Сингапур с издадено вече регулаторно одобрение. В момента компанията очаква зелена светлина и от властите в САЩ.

Този продукт се различава от месото, направено от растителни продукти, което се слага във веган бургерите например. Пилешките хапки на Eat Just се отглеждат под формата на клетки в масивни биореактори, където се комбинират с други растителни съставки.

Важно е да се отбележи, че тази храна не е веганска. Клетките са взети от биопсии на живи животни. Плюсът тук е, че не се изисква те да бъдат убивани.

И въпреки че полученият продукт първоначално ще бъде значително по-скъп от истинското пиле, производителите се надяват иновативната технология в крайна сметка да намали разходите спрямо тези на класическото месо. Компанията твърди също, че отглеждането на месо в биореактори може да ограничи прекомерната употреба на антибиотици или хормони.