Учени от университета в Хонконг доказаха ефикасността на предпазните маски срещу заразяване от новия коронавирус ,след като проведоха експерименти с хамстери, предава ТАСС.

Група микробиолози под ръководството на проф. Юен Квок-юна направили специална конструкция от няколко клетки, в която се помещавала група от споменатите гризачи. С помощта на вентилатори специалистите моделирали ситуация като при разпространение на вируса от болни към здрави хамстери, използвайки прегради от обикновени хирургически маски.

В първия експеримент , преминал без използването на прегради, за една седмица се зарази осем от 12-те здрави хамстера . В този случай безконтактно предаване на заразата е било 67 процента.

При поставянето на прегради с маски в клетката на хамстерите, носители на вируса, заразата се предала само на две от дванайсетте здравите опитни животни, което съставлява 17 процента от безконтактното предаване на заразата.

Медиците също така установили, че вирусното натоварване в организма на инфектираните животни, в чиито клетки били монтирани маски, е било 10 пъти по-малко, в сравнение с това на директно заразените гризачи.