Основателят на Huawei, Рен Жънгфей, коментира състоянието на марката, търговската война между САЩ и Китай, какъв е правилният път към иновациите, защо Япония и Германия се възраждат след войната и много други въпроси в своето най-голямо интервю, давано до този момент.

Жънгфей разкрива, че има план Б, който да противопостави на санкциите, наложени от Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани на американските технологични компании да извършват бизнес с Huawei. Това доведе до решението на Google да спре да предлага операционната си система Android, а на производителите на чипове - да продават процесорите си на китайската марка. Според основателят на Huawei, тези трудности ще се надскочат с правилни инвестиции в иновациите.

- Споменахте, че Huawei има и план Б и че сте оптимисти в настоящата ситуация. Какво е вашето най-голямо притеснение в момента? Случващото се засегна членовете на вашето семейство. Повлия ли по някакъв начин общуването със семейство ви при взимането на важни решения?

- Те задържаха моята дъщеря, опитвайки се да ме разстроят, но подкрепата на моето семейство ме насърчи да продължа.

В писмото си до мен, дъщеря ми ми сподели, че тя е подготвена психически за дълга битка. Тя е голям оптимист. Това много ме облекчи и насърчи. Аз трябва да надскоча себе си, семейството си и Huawei и да мисля за световните проблеми. Иначе няма да остана обективен.

Повечето ръководители на Huawei не разглеждат проблемите, базирайки се на лични и дори корпоративни интереси. Ние сме глобална компания и имаме много приятели, които ни подкрепят по целия свят.

- Искам да ви попитам за чиповете. В интервю за японска медия от 18 май казвате че, Huawei няма нужда от чипове от САЩ. В писмо до своите служители пък казвате, че Huawei е силна и подготвена компания. От къде идва вашата сила и какво направихте, за да се подготвите?

- Първо искам да уточня, че винаги сме имали нужда от американски чипове.

Нашите партньори от Америка изпълняват своите задължения към нас и са изискали разрешение от Вашингтон да продължат работа с нас. Ако получат това разрешение - ще продължим да купуваме чипове от тази наши доставчици. Ние също може да продаваме чипове на американски компании, за да им помогнем да развиват своите продукти. Няма да изключим американските си партньори и да търсим самостоятелно развитие. Всъщност, целта ни е да се развиваме заедно.

Дори и да има намаляване на доставките от нашите партньори, няма да срещнем проблеми. Ние произвеждаме всички чипове от висок клас вътрешно. В "периода на мир" въведохме така наречената "1+1" политика - половината ни чипове идват от американски компании, другата половината се произвеждат от Huawei. Въпреки по-ниската цена на нашите чипове, ние ще продължим да купуваме и по-скъпите чипове от САЩ. Не искаме да се изолираме от света.

Нашето близко сътрудничество с американски компании е плод на години работа от двете страни. Тези връзки няма да се разрушат от един документ от САЩ. Стига да получат разрешение от Вашингтон, ние ще продължаваме да купуваме от тях в огромни количества. Може би няма да получат това разрешение бързо. Имаме своите начини да преминем безпроблемно през този период. След като се получи това разрешение, ще продължим работата си с американските компании и ще продължим да работим заедно за доброто на обществото.

- Веднъж заявихте, че Huawei няма да работи зад затворени врати и ще продължи да си партнира с други компании. Сега казвате, че ще правите и двете неща. Това означава ли, че търговския претекционизъм на САЩ и американският бан на Huawei всъщност разрушават глобалните търговски отношения и създават хаос? Правителството на САЩ обвинява Huawei в много неща, включително корпоративно влияние и финансиране. Какви са, според вас, основните цели на техните критики? И защо са насочили своите обвинения точно към Huawei?

- Не мога да чета мисли и не мога да знам какви са били целите на американските политици. Не смятам, че трябва да сме таргет на кампании от САЩ, само защото сме по-развити от тях в една област. 5G не е атомна бомба, технологията е в ползва на обществото!

Що се отнася до капацитет на мрежата - 5G има 20 пъти по-голям капацитет от 4G, а 4G - 10 хиляди пъти по-голям от 2G. Консумацията на енергия на 5G е 10 пъти по-малко от тази на 4G. Нашата 5G базова станция е изключително малка - с големината на едно куфарче, около 20 килограма. Няма нужда да построиш цяла предавателна кула за 5G разпръскване. Това може да се случи просто с инсталиране на устройство на стената.

Устройствата могат да работят десетилетия, защото са създадени от анти-корозионни материали. Това означава, че нашите 5G устройства могат да се инсталират дори и в подземни пространства и канали. Това е много подходящо за Европа, където много често не могат да се строят нови структури заради наличието на исторически сгради.

С нашите 5G базови станции, потребителите ни в Европа могат да редуцират своите цени за инсталация с почти 10 хиляди евро на всяка инсталация. Няма нужда да използват кранове, няма нужда да сторят кули. Сега просто може да инсталираш своята 5G базова станция ръчно. Изключително лесно е.

5G е изключително мощна - толкова че може да поддържа прехвърлянето на огромно и висококачествено съдържание, като 8K видео, например. Казват, че 5G ще намали цените десетократно. Всъчност е по-скоро стократно. Това означава, че обикновените потребителите ще могат да гледат висококачествено ТВ съдържание и ще могат да учат много от него. За да продължи да се развива, всяка нация трябва да стъпи на културата, философията и образованието. Те формират националното развитие. Затова 5G ще промени обществото ни към по-добро. Латенстността на 5G е изключително ниска и 5G бързо ще навлезе в много индустрии, за всякакви различни цели.

Ние ще продължим да се развиваме и да сме лидери в света в тези области.

- Смятате ли, че е нарушен балансът на международния пазар?

- Не, не смятам. Европа няма да следва стъпките на САЩ, освен това сме в тясно сътрудничество с голяма част от американските компании.

- Хората от компютърната индустрия подхождат обективно към съществуващите различия в компании от Китай, САЩ и други държави по отношение на чипсетите и други основни компоненти. Каква е позицията на Huawei по отношение на вътрешните продукти и научната и развойна дейност (R&D)? В писмо на HiSilicon се дава уверение, че Huawei може да подсигури непрекъснатост на доставките. Вярно ли е това? Има ли риск за доставките и откъде би дошъл той?

- Мисля, че ако човек се чувства претоварен от работа, първо трябва да си вземе студен душ. Според мен, най-важното в момента е да запазим спокойствие и да бъдем с горно вдигната глава. Вярваме, че нашите възможности са много силни, и че за никого не е от полза да се издигат крещящи лозунги и да бъдем прекалено развълнувани. Най-важното е да работим усилено към успеха.

Заслужава си да се поучим от американските компании по отношение на тяхната задълбоченост и размаха, с който работят по отношение на развитието на науката и технологията. Ние изоставаме в много аспекти. Някои малки американски компании предлагат продукти на много високо ниво. Нашият основен фокус бе развитието на нашия бизнес и да станем пазарен лидер в него, но не сме имали за цел да се сравняваме с американците като нация. Смятам, че на бизнес ниво, разликата между Huawei и определени американски компании е много малка. На национално ниво обаче, има огромна разлика между САЩ и Китай.

Различията на национално ниво са силно свързвани с икономическите балони в Китай. Съществуват балони в много сектори като предлагането на софтуерни услуги от типа "peer-to-peer" (P2P), интернет, финанси и недвижими имоти. Съществуват копия на продукти, които също са измамни. В резултат на всичко това, се формират балони и в академичната сфера. Разработването на нова фундаментална теория отнема няколко десетилетия. Мисля, че ако нашите академици се фокусират повече върху крещящи лозунги, отколкото върху развитието на солидни теории, не можем да очакваме страната ни да стане по-силна през следващите десетилетия. Важно е да се съсредоточим върху нашата работа и да сме здраво стъпили на земята.

- HiSilicon е създадена през 2004 година. След толкова многогодишни усилия, вие можете да произвеждате чипове за различни цели. Какъв беше първоначалният ви план за чиповете? Как решихте вие или Huawei да създавате свои собствени чипове?

- В този процес ние пожертвахме много - грижехме се по-малко за себе си, за нашите семейства, особено за нашите родители. Ние сме това, което сме, защото целта ни бе да стигнем до върха. Сега с гордост можем да кажем каква е нашата цел: да бъдем глобален лидер. Искаме да сме No1 в света. В миналото не позволявахме на нашите служители да го казват на глас, защото смятахме, че това може да доведе до конфликти със САЩ.

В началото на 2000 г., обмисляхме дали е възможно за Huawei да си нахлупи една "американска каубойска шапка". Решихме да продадем Huawei на американска компания за 10 млрд. щ.д. Сключихме договор и всички съответни процедури бяха приключени. Оставаше само одобрение от Бодра на директорите на американската компания. Докато го чакахме, преговарящият екип, включително и аз, бяхме на плажа с флорални дрехи и играехме пинг-понг.

Междувременно, въпросният Борд на директорите беше сменен. Новият му председател бе в известена степен недалновиден и отхвърли сделката за придобиване. Ако сделката се беше осъществила, щяхме да си имаме тази американска каубойска шапка и да щурмуваме света. След като сделката се провали, нашите ръководители трябваше да решат дали да опитват да продадат Huawei на някой друг.

Всички по-млади ръководители единодушно казаха "не". Не можех да споря с тях, затова отговорих: "Ще ни се наложи да се конфронтираме със САЩ, когато наближим върха. Трябва да сме подготвени". Оттогава мислим и какво би се случило, когато се срещнем със САЩ на върха и се готвим за този момент. Въпреки това, накрая ще си стиснем ръцете, защото искаме да работим заедно с тях и заедно да допринесем за благото на цялото общество.

- Други ръководители на Huawei заявиха, че Huawei ще продължава да обслужва клиентите си. Дали забраната на САЩ ще засегне вашите големи клиенти и бизнес?

- Ние със сигурност ще продължим да обслужваме клиентите си. Производствената ни мощност е огромна и добавянето на Huawei в т.нар. черен списък няма да окаже огромно влияние върху нас. Печелим търгове навсякъде по света.

Ръстът на Huawei ще се забави, но не толкова, колкото всеки си представя. През първото тримесечие на тази година приходите ни се увеличиха с 39% спрямо същия период на миналата година. Този процент се понижи до 25% през април и е възможно да продължи да намалява до края на тази година. Но забраната на САЩ няма да доведе до негативен икономически растеж или да навреди на развитието на нашата индустрия.

- Ако САЩ прекъсне веригата за доставки, как ще се отрази това на индустрията? Преди два дни имаше пост от знаменитост в Twitter: "Ако резервната гума е добра, защо да не я сложим, преди другата да се спука?" Какво мислите по темата?

- Ако ще използваме резервни части за всички наши продукти, това означава, че вървим в посока на така наречената "независима иновация". Основната цел на независимата иновация е да станеш доминиращ играч. А ние искаме да имаме партньори по целия свят. И точно поради това никога не ни е хрумвало да слагаме резервна гума, преди да се спука основната. Който е написал това, не разбира нашето стратегическо мислене. Ние не искаме да навредим на партньорите си. Искаме да им помогнем да имат стабилни финансови резултати, дори ако това изисква ние да направим промени.

Както споменах, не възнамеряваме да спрем да използваме компоненти на американски компании, но не сме им казали за това. Надяваме се американските компании да продължат да бъдат наши доставчици, за да можем заедно да служим на човечеството. Преди време споделихме информация за развитието на нашите чипове с доставчиците ни. Споделихме с тях дори резултатите от изледванията ни. Аутсорсваме производство към тях. Ето защо те са в толкова добри отношения с нас. Обратно на въпроса "Ако резервните гуми са добри, защо не ги слагаме преди основната да спадне?" - резервните гуми са резервни. Защо да ги слагаме, преди настоящите да се износят?

- Как ще бъде засегната индустрията, ако САЩ ще спре веригата за доставки?

- Резултатът няма да е екстремен недостиг на доставки. Добре подготвени сме. Предвиждах, че нещо подобно ще се случи, но след две години, когато приключи делото ни със САЩ в съда. Бяхме сигурни, че те ще предприемат действия срещу нас независимо от изхода му, но не и преди него. Мислехме, че имаме около две години, за да се подготвим. Но арестът на Мън Ванчжоу взриви всичко.

Може би знаете, че ние работихме по време на последния Пролетен фестивал (голям празник в Китай, отбелязващ тяхната Нова година, когато за около две седмици принципно никой не работи - бел. пр.), и аз посетих служителите ни, които работеха по време на ваканцията. Само в Китай, 5000 души обслужващ персонал, като охранители, чистачи и работници в столовата, оставаха да служат на нашите "бойци". Платихме заплати няколко пъти по-високи от нормалните. Платихме двойно за храната от доставчици и допълнително за обслужването. Много от нашите служители дори не се прибираха вкъщи по време на Фестивала. За да се спести време за работа, те си направиха импровизирани легла на пода, за традиционната следобедна дрямка. По време на майските празници много от служителите ни също избраха да останат на работа.

- Говорейки за План Б, колко е инвестирала Huawei в този план през годините? Ако той няма да бъде използван, ще продължите ли да инвестира в него?

- Инвестирали сме толкова много, че не мога да ви дам конкретна цифра. И за план А, и за план Б, бюджетът и числеността на персонала се разпределят едновременно. Преди План А получаваше по-голямата част от бюджета, сега по-голямата част ще отиде към План Б. Да направиш план е само първата стъпка. Трябва да се определят ключовите фази за всеки компонент, подготвяме всичко това постепенно, иначе не бихме наели 80 000 - 90 000 R&D инженери.

- Значи мислите, че ще успеете да си стъпите на краката?

- Нека ви разкажа две истории за Германия и Япония от Втората световна война. Германия отказва да се предаде, затова градовете ѝ са опустошени от бомбардировки. Съдбата на Япония е подобна. Американската армия заплашва, че ако Япония не се предаде, цялата страна ще бъде унищожена. В крайна сметка японците се съгласяват на компромис, според който страната капитулира, но императорът остава на власт. Въпреки че по-голямата част от японската индустрия и инфраструктура е заличена, в някакъв смисъл страната се отървава по-леко от Германия.

От тогава датира една популярна сентенция - "Дори всичко друго да е изгубено, ако хората оцелеят, те ще възкресят нацията".

Факт е, че Германия успява да възстанови икономиката и инфраструктурата си само за няколко години след края на войната. Япония също си стъпва много бързо на краката.

Това е резултат от техните амбиция, образователна система и народопсихология. Това са нещата, които имат най-голямо значение. Дори да изгубим всичко друго, не можем да изгубим таланта си. Това включва качества, умения и самоувереност. Тези неща са много важни.

- Колко време ще трае тази критична ситуация? Това ще бъде ли повратна точка в развитието на Huawei?

- Питате грешния човек. Този въпрос би трябвало да бъде отправен към президента Тръмп. Мисля, че ситуацията има две гледни точки. Разбира се, че ще бъдем засегнати, но това от друга страна ще вдъхнови Китай да развие своя електронна индустрия по систематичен и прагматичен начин. В миналото, Китай хвърляше много пари за развитието на индустрията, но се оказа, че използваният подход не работи в този случай. За да се създават мостове, пътища и къщи, е вярно, че трябва да се инвестират пари, но щом става въпрос за разработване на чипове, парите не са достатъчни.

Нуждаем се и от учени, физици и химици Колко от нашите хора учат наистина усилено? Колко докторски доклади носят истински прозрения? При такива условия, за Китай е много трудно да успее, разчитайки на собствените си иновации, така че, защо да не приемем трансграничен подход към иновациите? Можем да създадем иновационни центрове в много страни. Можем да създадем изследователски центрове навсякъде, където имат уменията и способностите, които ни трябват.

В Китай се завръщат много таланти, което е много важно. Но данъците върху доходите на китайците са сравнително високи. Ако талантливите хора се завръщат в Китай от чужбина, ще трябва да плащат много високи данъци. Не можем да очакваме да се държат като Лей Фенг винаги - той даде абсолютно всичко, което притежава, на държавата и на партията. Въпреки че всички те са топ експерти, няма стимул за тях и те дори трябва да плащат по-високи такси. Наскоро чух, че ставката на данъка върху доходите на физическите лица ще бъде намалена на 15% в района на Гуангдонг-Хонконг-Макао, но как точно ще се прилага тази политика? Трябва ли хората, които имат право на тази политика, да получат хукоу или работа в този регион? Ако да, какъв е смисълът? Трябва да има поток на учени. Ако те работят по осем часа всеки ден на едно и също място, дали са истински учени? Трябва да създадем възможности за учените да се върнат в Китай.

Първото голямо разместване на световни таланти се случи с преместването на три милиона евреи от Съветския Съюз в Израел. Тогава Израел стана научен и технологичен център. Втората промяна е в ход. САЩ не са много отворени към чуждите държави и много таланти не могат да участват в квалифицирани изследвания.

Една американска медия написа статия, в която отправя въпрос към САЩ: "Ако Китай изобрети хапче срещу рака, то ще представлява ли заплаха за националната сигурност на САЩ?" Този въпрос беше зададен от журналист в следствие на уволнението на трима китайски учени от Американският център за борба срещу рака.

В резултат на това, доста учени са загубили доверие в работата си в САЩ. Защо да не се възползваме от възможността и не ги приветстваме отново в Китай? Те биха могли да попитат: "Как? В Китай е много трудно за децата ни да се запишат в училищата, не можем да си купим кола, защото нямаме хукоу, освен това трябва да плащаме и високи такси."

Трябва да коригираме политиката си, за да привлечем талантливите хора по света. Преди 200 години, САЩ бяха просто безплодна земя за индианците. Това, което ги превърна в глобален лидер, беше правилната им политика. Китайската цивилизация е на 5000 години. С такава солидна основа, трябва да създадем благоприятни политики и подходи за привличане на таланти от целия свят, за да започнат бизнеса си в Китай.

Източноевропейските страни са сравнително слабо развити, но голям брой от лидерите, учените и финансистите в САЩ, всъщност са източноевропейци. Защо не създадем изследователски центрове в тези страни или приветстваме талантите от тях да дойдат в Китай? Можем да установим теоретични изследователски центрове с Китай като център за борба с американските ограничения. Ако се придържаме към сегашния си подход, ще ни бъде трудно да успеем. Китай е слаб в базисните теории, въпреки че бележи напредък през последните няколко години.

Подчертах значението на математиката на Националната научна конференция и чух, че завършилите специалност математика сега могат да си намерят работа много по-лесно в сравнение с преди. Колко от нас са готови да учат математика? Лично аз не съм учил математика. Веднъж казах, че искам да намеря добър университет, където да уча математика след като се пенсионирам. Директорът на един университет ме попита защо и аз отговорих, че искам да изуча Втория Закон на Термодинамиката. Тогава той отново попита "защо?". Отговорих му, че искам да проуча произхода на Вселената, а той отвърна, че би ме приветствал като студент.

Все още не съм се пенсионирал, така че изглежда, че скоро няма да се възползвам от тази възможност. Когато бях студент по инженерство, учих висша математика, която е свързана с основите на математиката. Китай трябва да си остане прагматична държава и да работи по-усилено да въведе промени в математиката, физиката, химията, неврологията, науката за мозъка и много други дисциплини. Само по този начин ще можем да осигурим опора за този свят.

Философията на Китай към днешна дата е най-вече метафизична. Въпреки че някои са приели Будизма, всички текстове са на санскрит и не са преведени на китайски. Западът пропагандира метафизичния и механичния материализъм, пораждайки дисциплини като физика, химия, математика и геометрия. Това е причината за развитата им индустрия и въз основа на нея, те са изградили индустриални общества и са повели целия свят.

Нямам предвид, че метафизиката е безполезна, макар че се фокусира над виртуални неща, които не съществуват в реалния свят. Игралната индустрия в Китай се развива доста бързо. Около 50% от учените в областта на изкуствения интелект са китайци, и ако те не са добре дошли в други страни, трябва да ги приветстваме обратно в Кирай. Те могат да работят върху платформи, осигурявайки ни солидна основа. Вярвам, че привличането на таланти ще допринесе за реформата ни. Ако продължаваме да наблягаме самоцелно на независимите иновации, е твърде вероятно да изгубим ценното си време.

- Изпробвали ли сте операционната система "Hongmeng" в по-малък мащаб?

- Съжалявам, но не мога да отговоря на този въпрос. Можем да създадем наша операционна система, но това не означава, че тя непременно ще измести друга такива. Необходимо е да използваме операционни системи за работата си по AI и IoE, но до момента не мога да дам точно информация коя система се използва и коя - не.

- Споменахте, че производството на чипове изисква не само пари, а още физици и математици. Както Huawei като компания, така и лично вие неведнъж сте говорили за образованието и изследванията, и знаем, че компанията отделя много внимание на това. Какви точно действия предприемате в тази насока. Как това ще подпомогне развитието на Huawei в бъдеще?

- Разполагаме с 26 научноизследователски центъра по целия свят. В момента на работа при нас са над 700 математици, 800 физици и 120 химици. Разполагаме с Институт за стратегически изследвания, който осигурява финансиране на много известни учени в реномирани университети по целия свят. Не очакваме тези инвестиции да ни бъдат върнати. Начинът, по който спонсорираме тези изследвания, е подобен на начина, описан в американския акт "Bayh-Doyle". Университетите са тези, които извличат дивидентите от тези инвестиции. По този начин ще имаме възможността да работим с повече учени от множество сфери, намиращи се на различни етапи в своите изследвания.

5G технологиите вече са широко възприети като важна част от бъдещото развитие на човечеството. Малко хора са наясно, че те са базирани на математически алгоритъм, написан от турския професор Ердал Арикан преди повече от десетилетие. Попаднахме на този алгоритъм два месеца след публикуването му. Тогава поставихме началото на по-задълбочени изследвания и анализи, след което кандидатствахме за патенти. Хиляди служители на Huawei взеха участие в тези изследвания. Отне ни десетилетие да преобразуваме математическия алгоритъм в технологични разработки. Ние разполагаме с най-многото и най-висококачествените 5G патенти в света - общо над 27% от тях са на Huawei.

Професор Арикан не е служител на Huawei, но ние спонсорираме лабораторията му, така че той да има възможност да обучава повече докторанти, на които също оказваме подкрепа. Също така спонсорираме и университетски професор в Япония. Преди време той обучаваше 4-ма докторанти, които по-късно станах служители на Huawei, но продължиха да работят в неговия офис. След това той взе при себе си още 4-ма докторанти, които да работят за него, като всичките 8 работеха в неговата лаборатория по едно и също време. Всички открития, които направят, принадлежат на тях, а не на нас. Ако пожелаем да използваме техните открития, им плащаме подобаващо за това. Както казах, подходът е сходен с американския акт "Bayh-Doyle". Използваме този подход, за да работим с повече учени.

Миналата седмица организирахме глобална научна конференция, на която аз присъствах непряко чрез видеовръзка. Няколко брилянтни млади учени, всичките носители на докторска титла, присъстваха на конференцията и представиха новите си технологии пред мен и моите колеги. Обясниха ми подробно какво ще означават тези открития за обществото ни през следващите години и бях впечатлен. Често осъществяваме подобна комуникация по целия свят. Това от една страна позволява на нас да усвояваме нови идеи, а от друга - на младите учени да разберат по-добре изискванията и стандартите в нашата компания.

Когато стане дума за привличането на млади таланти, западните компании имат по-развито око за таланта, отколкото ние. Те привличат младите хора още като стажанти и по време на този стаж им осигуряват корпоративно обучение. Това е различно от обичайния модел, който е наложен в Китай.

В момента имаме по-големи възможности да се състезаваме със САЩ по отношение на набирането на кадри, но все още изоставаме от гледна точка на привличането на изтъкнати млади таланти. Предлагаме работа на перспективни студенти още във втори курс на тяхното академично обучение. Студентите от университети в Новосибирск например са шампиони или вицешампиони на най-престижните международни турнири по програмиране през последните 6 години. Google им предлага 5 или 6 пъти по-високи от нормалните заплати, за да работят за него. От тази година сме готови да предлагаме по-високи заплати от Google, за да привличаме тези хора да работят в нашите изследователски центрове в Русия. Влизаме с пълна сила в надпреварата за млади таланти.

Не изискваме учените задължително да са успешни. Неуспехите също са част от прогреса. Това ни позволява непрестанно да вървим напред.

- В лабораториите на Huawei можем да видим много нови изобретения като неръждаемо оборудване и такова, при което се наблюдава термално саморегулиране. Изглежда така, сякаш те са базирани на химични реакции, които изучаваме в училище. Тези технологии граничат с магия! Това ли е отражението на тоеа, което наричате "базова наука" и "базово образование"? Как тези наглед съвсем основни познание ще помогнат на Huawei в този критичен момент?

- Учениците изучават уравнението за ядрен синтез още в началото на гимназиалното си образование, но да построиш атомна бомба е нещо съвсем различно. Основното образование изглежда просто, но не е никак лесно тези знания да се приложат във всекидневната практика. Аналогично, някои от изобретенията на другите държави могат да изглеждат прости, но всъщност са базирани на други изобретения. Дори най-малкият компонент може да е базиран на хиляди или дори десетки хиляди други патенти.

- Говорите за усилени инвестиции в математика и други научни дисциплини. Какво ви накара да осъзнаете важността на тези дисциплини? Какви са вашите цели в това отношение? В какъв размер са инвестициите, които възнамерявате да вложите?

- Ще ви дам един пример. Камерата на Huawei P30 е олицетворение на начина, по който математиката може да бъде приложена в практиката. При снимане не просто се улавя образа, а се изчислява с помощта на математически алгоритми. Човешкото зрение работи като 100 млн. фотографски лещи, но камерата има само една. Нашите смартфони използват алгоритми, за да разделят изображението, уловено от една леща, на десетки милиони визуални лещи, след което да възпроизведат изображението.

Математиците в нашата компания имат девиз - "Да създаваме смартфони, които превъзхождат човешкото око". Обявих се против този слоган на една от вътрешните ни срещи, тъй като мисля, че е излишен. Те обаче са упорити и не мога да променя мнението им. Те твърдят, че нашите смартфони могат да направят ясна снимка на луната и на други обекти, които са на хиляди километри разстояние от нас. Това може и да е вярно, защото математиката може да ни помогне да подсилим слабите светлинни сигнали.

Когато посетих математическия отдел в новия ни изследователски център в Ница, им казах "Небето и морето в Ница са сини. Защо формациите, изградени от екипа, са базирани на синия цвят?". В някои от предишните ни модели снимките изглеждаха синкави, но сега това е коригирано.

"Резервните гуми" на нашата стратегия допринесоха много за бързото развитие на нашите смартфони. Някои от тези "гуми", разработени за нашия софтуерен бизнес, първоначално не бяха използвани в тази сфера и бяха прехвърлени при потребителския бизнес. Той спечели много от тези ресурси и това ни позволи да ъпгрейдваме продуктите си на всеки 3 месеца. По-голямата част от тези заслуги са на нашите математици. От своя страна физиците ни имаха съществен принос за развитието на трихроматичните ни сензори.

В днешния технологичен бизнес е невъзможно да се развиваш, ако разчиташ единствено на компоненти, произведени от други компании. Те също осъществяват свои математически изследвания, но трябва да платиш допълнително, ако искаш да получиш достъп до тях. Затова смятам, че не трябва да пестим средства и усилия, за да се превърнем в глобалният лидер в тази сфера.

- За известно време САЩ атакуваха Huawei и призоваха европейските си съюзници да окажат натиск или дори да блокират компанията. Ако САЩ продължи да настоява европейските съюзници да затворят пазарите си за Huawei , бихте ли посетили Даунинг стрийт 10 (резиденцията на министър-председателя) в Лондон или Елисейския дворец лично, за да ги убедите да отворят вратите си за Huawei чрез по-преки и ефективни методи?

- Преди пиех следобения си чай на Даунинг стрийт 10. Питаха ме как успявам на наваксам с останалия свят и аз отговарях, че е от следнобедния чай. Затова ме приеха за следобеден чай на Даунинг Стрийт. Ние общуваме с лидери от различни страни, а всяка страна има свои собствени интереси. Кампанията на САЩ няма да бъде достатъчно мощна, за да призове абсолютно всички да я следват.

- Имам два въпроса. Първо, бизнесът на потребителите в момента представлява най-голямата част от приходите на Huawei, следван от мрежовия и ентерпрайз бизнеса. Каква част от приходите на Huawei смятате, че тези три бизнеса ще заемат след 5 или 10 години? И второ, при сегашните обстоятелства, как бихте определили бъдещата роля на HiSilicon в Huawei?

- Ролята на HiSilicon е като поддържащ екип за Huawei, който се движи в тандем с оперативния екип на компанията. Може да бъде оприличена например на камион с гориво, кран или помощен екип, който се движи заедно с основния.

Относно трите бизнес групи, за които споменахте - ние не мислим, че този, който е най-печеливш, непременно е най-важен. Само отделът, който отговаря за изграждането на мрежови връзки, може да стане номер едно в света. Това е точно отделът, подложен на атака от САЩ. Сравних го с лошо повреден самолет. Всъщност, осъзнахме, че този отдел не е изправен пред толкова много трудности, колкото другите, защото се е подготвял от доста време. Нашето 5G, оптични и основни мрежови технологии са свободни от натиска, на който е подложен този отдел, и те ще бъдат световни лидери в продължение на много години.

- За вас основното образование е особено важно. Възможно ли е да се включите в него по един или друг начин в бъдеще?

- Основното образование е отговорност на държавата. Компаниите би следвало да се фокусират върху собствения си бизнес. Не искаме да се разсейваме от бизнес операциите си, включвайки се в основното образование.

Изграждането на масивни мрежи за човечеството е най-голямата социална отговорност на Huawei. Свързахме три милиарда души по света, включително и хора в някои африкански региони, където Западните компании не искат да правят бизнес, защото не би бил рентабилен. Ако Huawei се срине, това би имало огромно влияние върху света.

- Философията на управление на Huawei всъщност е философията за управление на г-н Рен. Каква мислите, че е основата на философията на управление в Huawei? Международните теории за управление отдавна са доминирани от Запада. Мислите ли, че сега е време Китай да представи своята философия пред света? Има много книги за формулата на успеха на Huawei. Има ли наистина такава формула? Може ли някой да копира модела на Huawei?

- Huawei няма някаква по-специална философия. Аз самият никога не съм учил философия, нито съм чел внимателно книги за философия. Никога не съм срещал и авторите на книгите, за които споменахте. В така наречената "философия на Huawei" всъщност няма нищо специално. Ако такава философия изобщо същестува, бих я описал като "фокусирай се върху потребителите и създавай стойност за тях."

Нашите пари идват от джобовете на нашите потребители. Има три начина да получиш парите на потребителите. Първият е да ги ограбиш, което е нарушение на закона. Вторият е да ги измамиш, което също не е правилният начин. Третият е да накараш потребителите си да искат да ти дадат парите си. За да се случи това, ние сме длъжни да им осигурим качественият продукт и услуги, от които те имат нужда. Това е единствената тайна на успеха.

Ще ви дам пример със заведенията в нашата компания. Те се справят много добре. Защо? Защото действат скромно и внимателно, без да прибягват до номера и задкулисни игри. Първоначално пет или шест служители на Huawei управляваха тези заведения и загубиха пари. Те имаха високи заплати и дял от компанията, но претърпяха загуби в ресторантьорския бизнес.

Тогава им казах да отворят собствени заведения и те започнаха да печелят по 700-800 хиляди юана всяка година. Някои хора от централата искаха да разследват тези заведения, тъй като това им се струваше много подозрително и бяха сигурни, че има нещо нередно. Отвърнах им, че всеки път, когато разследват, ще освобождавам някой от тях, защото очевидно в екипите им има твърде много хора, които не се фокусират върху правилните неща. Докато тези заведения си плащат наема и сметките, спазват санитарните изисквания и се отнасят добре с нашите служители, защо трябва да си губиш времето с нещо, което не е твоя работа? Точно затова Huawei има много малък логистичен екип. В него има само 703 души, които обаче осигуряват поддръжка на над 180 хил. наши служители в 170 страни и региони по целия свят.

- В какъв тип компания иска да се превърне Huawei в близко бъдеще? И в каква посока ще се развива?

- Няма да допуснем вливане на капитал. Като изключим това, сме отворени да обсъждаме всичко.

- Задълбайте повече в темата за правата на интелектуална собственост и независимите иновации.

- Ако имате предвид духа на независимите иновации - това бих подкрепил. Иновацията трябва да се основава на човешката цивилизация. Това е правилният подход. Всички учени са независими иноватори. Защо? Защото намират решения на въпроси, които никой друг не разбира.

Но ние трябва да разберем, че трябва да стъпим на това, което са изградили нашите предшественици, да насърчим развитието на научните и технологични иновации. HiSilicon не създава иновациите независимо и от нищото. Те са платили, за да получат лицензии за използването на права на интелектуална собственост на други лица. Те са подписали споразумения за крос-лицензиране, някои от които са за постоянни лицензи. Нашите иновации са преплетени с други, създаваме и свои собствени иновации, базирани на чужди иновации.

Духът на независимите иновации трябва да се подкрепя, но и ясно да се дефинира какво стои зад него. Ако създадете нещо, което другите вече са произвели, нямате право да го използвате. Ако искате да го използвате, трябва да заплатите за чуждата идея. Това го казва законът. Патентите се дават на онези, които първи са подали иск за тях.

Александър Степанович Попов например пръв открива радиовълните, но Съветският съюз възпира обявяването на тази новина от съображения за поверителност. Така Джуджлиелмо Маркони от Италия подава първото заявление за патент и получава патента за откриването на радиовълните. Много хора смятат, че самолетите са изобретени от братята Райт, но всъщност братята Райт не са изобретателите. Николай Жуковски е смятан за истинския изобретател на самолета. Неговата работа върху флуидно-механичните уравнения дава основата на аеродинамиката.

Когато Дън Ксиаопинг посещава Великобритания, за да закупи двигатели от Spey, британците се съгласяват да продадат двигателите си на Китай. Когато Дън ги пита дали биха ги продали и за военна употреба, те отново отговорят позитивно. По това време желанието на Китай е да закупи двигатели, за да си построи граждански самолети. По-късно британците продават двигатели и за военна употреба. Двигателите в китайските бомбардировачи Xian H-6 също са закупени от Великобритания.

Когато Дън се изправя да поздрави британските учени, те също се изправят, отвръщат на поздрава му и казват: "Трябва да сме благодарни за великите изобретения на китайските учени."

Когато Дън се завръща в Китай, той успява да разбере кой всъщност е изобретил двигателят. Бил е Лу Джонгхуа. Но къде е този човек? Отглеждал свине в провинцията Хубей. Дън решава да го направи Директор на Института по инженерна термофизика в Пекин. Защо да не можем да градим върху работата на Лу и отвъд нея? Защо да не направим теоретични пробиви в реактивните двигатели?

Нека уточним - дизайнът на самолетния двигател е експериментална, а не теоретична наука. Но дизайнът на самолетите трябва да бъде теоретична наука. Може да погледнете речта за самолетите на Сергей Кужугетович Шойгу от Русия. Според него, американските самолети са много сложни и могат да летят от 4000 до 5000 часа. За сметка на това, руските не са толкова напреднали и могат да летят само около 1000 часа.

Шойгу задава въпроса дали един самолет реално би направил 1000 летателни часа по време на война? Всъщност, повечето ще бъдат разрушени много преди тези 1000 часа. Тогава защо някой да си прави труда да създава самолет, който да може да лети 4000 или 5000 часа? Това е изключително скъпо. Затова руснаците определят своите принципи за проектиране на въздухоплавателни средства според действителните си нужди.

Той допълни и че самолетът не лети много бързо, защото му липсва плоска метална повърхност. Руснаците добавят специално покритие на крилата на самолета, което помага за намаляване на триенето при високи скорости. Така руските самолети също могат да летят много бързо.

Друг пример. Стелт принципът на изтребителя F-22 е изобретен от съветски математици през 50-е години. Те откриват, че диамантено изрязаната повърхност има стелт функционалност. Но след дълъг период на проучвания, Съветският съюз решава, че тази функция е безполезна, защото не успява да я превърне в реалност.

Те обаче одобрават публикуването на доклада за принципа. Когато американците го прочитат, решават, че са открили съкровище. Направата на F-22 им отнема 20 години! А сега, нашите радари с метрични вълни засичат стелт изстребители като F-22.

Всъщност, през 50-е години в Китай е имало доста учени, които са се занимавали с оригинални проучвания, но сега навсякъде е пълно с балони. Как тази научноизследователска среда може да помогне на страната ни да стане по-конкуретноспособна в основните изследвания? Трябва да променим самата среда за научни изследвания.

- Повдигнахте много важен въпрос - какво наистина се има предвид под независима иновация. Излиза, че сте против затворената независима иновация?

- Подкрепям духа на независимите иновации. Не подкрепям иновациите да се правят независимо и изолирано.