Основателят на платформата "Трон" Джъстин Сун е спечелил на търг билет за 28 милиона щатски долара и ще полети до ръба на космоса със суборбиталния кораб "Ню Шепард" на компания "Блу ориджин" на Джеф Безос, съобщи предприемачът в Туитър.

Досега самоличността на спечелилия търга, проведен през юни тази година, се пазеше в тайна, припомня ТАСС.

"Преди половин година имах късмета да спечеля търга за място в полета на "Блу ориджин". Днес искам да обявя, че ще участвам в полета от програмата "Сий ъв старс" ("Sea of Stars"). Още петима души ще бъдат подбрани за участие в полета, който ще се осъществи през 2022 г.", написа предприемачът.

Той уточни, че бъдещите му съратници в екипажа ще са с "особен статут" в света на криптовалутите, технологиите и изкуствата, сред тях ще е и "влиятелна знаменитост". Очаква се съставът на екипажа да бъде обявен в навечерието на полета.

На 20 юли 2021 г. компания "Блу ориджин" осъществи успешно първи суборбитален полет с кораба "Ню Шепард", като сред пътниците на борда бяха най-богатият човек в света Джеф Безос и 18-годишният младеж от Нидерландия Оливър Дамен, който бе спечелил на търг място във втория полет на "Ню Шепард".

Ръководството на компанията на Безос предостави на него правото да полети в първия пътнически суборбитален полет на кораба. Това стана възможно, след като анонимният към онзи момент китайски предприемач Сун обяви, че няма възможност да се включи в първия полет.

За участие в търга за полет с космическия кораб бяха регистрирани над 7000 души от 159 страни.