Федералният исков съд на САЩ се произнесе срещу Blue Origin. Компанията на Джеф безос бе внесла иск срещу НАСА. Според милиардерът неговата компания е трябвало да бъде избрана за лунната мисия, а не SpaceX, предава BusinessInsider.

Решението на федералния съдия Ричард Хертлинг сложи край на продължила месеци съдебна битка, в която Blue Origin направи SpaceX своя основна цел.

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск коментира решението в Twitter. Мъск отговори на статия за решението с мемe, казвайки: "Бяхте осъдени".

Космическата компания на Джеф Безос заведе дело срещу НАСА през август, твърдейки, че решението на космическата агенция да възложи договор за 2,9 милиарда долара на SpaceX е "несправедливо". Американската космическа агенция обаче избра най-евтината оферта. Фактът, че Blue Origin нямат ракета, която може да се издигне в орбита също влияе в ущърб на Джеф Безос.

От НАСА заявиха, че съдебната битка на Безос спъва прогреса и застрашава изпълнението на лунната мисия, защото на практика стопира редица програми, които не могат да се развиват, докато трае делото.