Първото изстрелване на ракетата-носител от ново поколение "Ариана 6" се отлага за второто тримесечие на 2022 г. поради технически затруднения, утежнени от кризата с Ковид-19, която сериозно възпрепятства осъществяването на космически програми през настоящата година, съобщиха Франс прес и ТАСС, позовавайки се на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Вижте как ще изглежда ракетата "Ариана 6" >> >> >>

Отложен веднъж за втората половина на 2021 г., "първият полет на "Ариана 6" е пренасрочен за второто тримесечие на 2022 г.", заяви на брифинг Даниел Нойншвандер, директор по космическите полети на ЕКА.

"Ариана 6" е нова европейска ракета-носител, замислена като наследник на "Ариана 5". Ракетата от ново поколение е многофункционална, като по-специално ще може да се използва за пилотирани полети.

Решението за отлагането на първото ѝ изстрелване е взето след заседание на съвета на агенцията в сряда и четвъртък.

ЕКА освен това насрочи първия старт на по-малката ракета-носител "Вега-С" за юни 2021 г.

Нойншвандер обясни, че "по пътя към встъпителните полети на двете ракети трябва да се преодолеят техническите предизвикателства в контекста на намалена производителност" заради пандемията.

Проектът обаче има и критици. Според тях ракетата ще дебютира като технически и морално остаряла. Тя няма да се задвижва с метанов двигател и няма да може да се използва повторно.

Други обаче посочват важна особеност "Ариана 6" ще може да изстрелва и пилотирани от хора космически кораби. Освен това тя ще е по-ефективна от "Ариана 5".

Стойността на проекта "Ариана 6" сега е 4 милиарда евро, 600 милиона от които ще бъдат изразходвани за построяване на нова стартова площадка на космодрума Куру във Френска Гвиана. Прогнозираната цена на едно изстрелване ще е между 75 и 90 милиона евро.

"Ариана 6" ще има две разновидности, наречени A64 и A62. Първата ще може да изпраща товари от 11 500 килограма на геостационарна орбита, а втората от 5 000 кг.

На ниска околоземна орбита ракетата ще може да изпраща 21 650 кг и съответно 10 350 кг.

За гориво се използва смес от течен кислород и течен водород.

Ракетата ще е много сходна с разработваната към този момент японска H3, която обаче ще бъде по-евтина от "Ариана 6".

Първоначалните планове бяха "Ариана 6" да полети тази години, след това датата за първия полет бе отложена за 2021, а сега за 2022. Междувременно Индия може да изпревари Европа в създаването на пилотирана ракета и космически кораб.