Факт е, че днес децата стоят все повече пред компютрите и таблетите. Ежедневието им е по-различно от нашето, когато въпросните технологии въобще не бяха толкова достъпни, колкото сега. Въпреки това, ние не трябва да влизаме в ролята на размахващи пръст родители, говорещи за доброто старо време, когато сме били на улицата, а не пред екраните. Истината е, че технологиите днес предоставят големи възможности за децата ни.  И ако се възползваме правилно от тях, то ние бихме предоставили големи перспективи на своите наследници. Съчетавайки приятното с полезното, играта може да се превърне във форма на учене.

Как обаче да стимулирате децата си да научат нещо, докато стоят пред екрана?

Не трябва да подхождате твърде консервативно и настоятелно. Не е необходимо да се четат скучни статии или да се гледат сухи уроци в интернет. Днес ученето е много повече интерактивен процес. Ако искате децата ви да придобият полезни знания, може да подходите креативно. В редовете по-долу сме ви подготвили списък от 5 технологични хобита, които са идеални за подрастващите. Те биха им донесли не само наслада, но и биха ги научили на много важни умения, които определено ще са им от полза, когато пораснат и дори биха им помогнали да изградят добра кариера.

Ето в кои технологични хобита може да ги насочите:

Рисуване на таблет

Днес дигиталните артисти са изключително търсени и ценени

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ако детето ви обича да рисува, би било доста ползотворно да му закупите графичен таблет. Така то би имало по-голяма свобода да експериментира, да изтрива грешките си, но и не само. Рисуването на таблет разкрива големи перспективи за вашето дете. На първо място, то ще усвои базови програми, а това знание по-късно би му било от голяма полза. Не е за пренебрегване и фактът, че днес всички графични дизайнери работят дигитално. Като се започне от създателите на лога и се стигне до хората, които рисуват корици на книги - дигитализацията в изкуството е факт. Закупувайки таблет за рисуване на детето си вие му предоставяте не само нова сфера за творчество, но и перспектива.

Дронове

Управлението на дронове се усвоява по-лесно от деца

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Дроновете са забавни, а и вече не са толкова скъпи. Има много евтини модели без камера, така и такива с възможно най-опростения 2-мегапикселов сензор. Общото между тях е, че няма да бъде голяма загуба, ако се счупят. А това със сигурност ще стане в процеса на научаване на управлението им. Ако детето ви обаче се научи да управлява дронове, това би могло да му е доста полезно. Безпилотните апарати ще се използват все повече за направата на филми, клипове, реклами и записване на събития. В близко бъдеще безпилотните апарати ще извършват и много от дейностите, които предстои да се автоматизират. Уменията, натрупани от вашето дете, със сигурност ще са му от полза.

Фотография

Фотографията развива доста странични умения

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Направата на добра снимка е нещо доста трудно и на практика - невъзможно без обработка с програма. Ако успеете да запалите детето си по фотографията, то отново му отваряте доста възможности в живота. То ще започне да научава различните тънкости, като композиция, избор на настройки на апарата, а в последствие ще започне да работи с Photoshop или някоя друга програма. Всички тези умения не биха останали неоценени в бъдеще.

Роботика

Може да потърсите и запишете детето си на курсове по роботика за подрастващи

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Може да ви звучи футуристично, но е факт. Дори в по-малки градове, като Хасково, се провеждат занятия свързани със създаването и програмирането на роботи. С малко повече търсене може да намерите и комплекти, които са подобни на Лего, но са за изграждането на базови роботи. Има и лесни приложения, с които детето ви да програмира създадения от него робот. Именно програмирането и свикването с него от най-малка възраст е едно от най-ценните качества на роботиката за деца. Ползите от нея са за цял живот.

Minecraft

Minecraft далеч не е единствената игра, развиваща мисленето и креативността

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Навярно се чудите как една компютърна игра би била добра за вашето дете. Истината е, че голяма част от знанията си ние придобиваме от игрите. Компютърните такива не се отличават много от тези пред блока. Логическо мислене, рефлекси и когнитивни способности са само малка част от нещата, които се развиват с игране, а тук дори не включваме и свикването с чужд език, характерно за виртуалните забавления. Но с какво Minecraft е по-различна от останалите игри? Заглавието на Microsoft съдържа в себе си важни геометрични принципи, с които детето ви ще трябва да свикне и да започне да прилага. Творческата среда и лесните за разбиране правила правят Minecraft перфектен инструмент за обучение на децата и развиване на креативността им.

Това далеч не са всички технологични хобита. Вие може да заложите още на 3D принтиране или друг тип интерактивно обучение по програмиране. Що се отнася до вашия ученик, то може да закупите някои доста полезни неща за него тук >>>