Космическият телескоп Джеймс Уеб най-накрая е готов за изстрелване след 14 години на разработка. НАСА обаче отново отложи събитието, насрочено за 24 декември.

Причината този път са лошите метеорологични условия. Ето защо "Джеймс Уеб" ще излети от европейския космодрум във Френска Гвиана с ракета Ariane 5 с нова целева дата - 25 декември.

В миналото това събитие беше отлагано много пъти поради една или друга причина. Припомняме, че Американската космическа агенция се надяваше телескопът да заработи през октомври, след като разработката му е беше забавена от пандемията, но реши, че ще е нужно още известно време за усъвършенстване на проекта.

След като "Джеймс Уеб" напусне Земята, изследователи от цял ​​свят ще могат да го използват, за да надникнат в някои от най-ранните галактики, да погледнат към черните дупки и да оценят възможността за живот на екзопланетите. Надеждата на учените е, че новият космически телескоп ще даде съвсем нов и още по-задълбочен поглед на човечеството върху загадките на Вселената.