Космическата компания BluShift Aerospace обяви, че е тествала първата в света комерсиална ракета-носител, задвижвана от биогориво. Базираната в Мейн, САЩ фирма успешно е стартирала ракетата Stardust 1.0 на 31 януари, използвайки твърдо екогориво.

Тестът се е случил след множество проблеми, свързани с налягането в клапаните и запалителите. Скромният експеримент е достигнал само до 1220 метра височина, преди 6-метровата ракета да се спусне с парашут обратно към Земята. Въпреки това от компанията се надяват, че експериментът ясно доказва жизнеспособността на проекта на BluShift и на ракетните полети с биогориво по принцип.

Компанията не разкрива от какво е създадено биогоривото, но заявява, че суровините за него могат да се "закупят евтино от всяка по-голяма ферма в Америка".

Оттам изразиха и надежда изстрелването да привлече инвеститори и да помогне да се проправи път за по-големи и по-амбициозни ракети, базирани на тази технология. Stardust 2.0 например, която ще бъде показана пред обществеността по-късно през 2021 г., ще тества по-високи скорости и по-дълго време на полет. Компанията разработва и Starless Rogue - по-мощен космически апарат, който ще носи суборбитален полезен товар.

Подобно на компании като Rocket Lab и SpaceX, BluShift се надява да намали разходите за изстрелване на ракети и да ги направи достъпни за по-широк кръг от компании и изследователи. Разликата, разбира се, е в горивото, което би трябвало да ограничи въглеродния отпечатък от човешката дейност върху планетата.