Експериментален вирус, убиващ рак, беше приложен за пръв път на пациент. Надеждата на учените е, че тестът ще разкрие доказателства за ново средство за успешна борба с раковите тумори в телата на хората.

CF33-hNIS или Vaxinia е генетично модифициран онколитичен вирус, предназначен да инфектира и убива раковите клетки, като същевременно щади здравите.

По същество това е модифициран вирус на шарка. Той спуква заразената ракова клетка, освобождавайки хиляди нови вирусни частици, които действат като антигени, стимулирайки имунната система да атакува близките ракови клетки.

Тестове с животни дадоха обещаващи резултати. Експериментът с хора обаче трябва да докаже, че терапията е без странични ефекти и е безопасна.

Очаква се интервенцията да включи общо 100 души, всеки от които е възрастен пациент с метастатични или напреднали солидни тумори, който преди това е опитал поне две предишни линии на стандартно лечение.

Към този момент има само един одобрен онколитичен вирус, модифицирана версия на вируса на херпес симплекс, който се използва при лечението на меланом. Причината е, че технологията е сравнително нова, а екипът зад разработката на CF33-hNIS ще извършва тестове в продължение на поне няколко години.

В бъдеще онколитичен вируси в съчетание с друга терапия може да се окажат най-добрата терапия срещу рак, обнадеждени са учените

 

Разработката на CF33-hNIS е дело на Центъра за лечение на рак и изследователски център на City of Hope в Лос Анджелис и базираната в Австралия биотехнологична компания Imugene.