Федералното бюро за разследване е една от най-мощните силови агенции в света. То има пълни правомощия да разкрива престъпления срещу Съединените щати и федералните закони на страната. Така ФБР има доста широка област на действие, включваща всичко от криминални престъпления до шпионаж.

Разнообразните дейности изискват и разнообразно въоръжение, но при формирането си през 1908 година агентите на ФБР били въоръжени единствено с револвери. През 20-те и 30-те години организираната престъпност в САЩ избуяла, а мафиотите често успявали да се сдобият с автоматични оръжия, като картечния пистолет "Томпсън". Във ФБР решили, че не бива да допускат агентите им да бъдат превъзхождани от гангстерите, затова решили да се въоръжат със свой собствен по-мощен автомат.

Вижте как изглежда той >> >> >>

Colt Monitor е приет на въоръжение от ФБР през 1931 година. Използваният калибър 7.62×63 мм бил достатъчно мощен, за да пробива дори леко бронирани автомобили, което било от особено значение за силите на реда. На практика автоматичната карабина е модифицирана версия на леката картечница BAR. За разлика от нея обаче, Colt Monitor е още по-олекотен и с добавен намаляващ отката дулен спирач.

Colt Monitor бил по-способен от картечния пистолет "Томпсън", който трудно пробивал гангстерските автомобили и с който били въоръжени някои полицейски управления в Щатите.

Първоначално обаче ФБР закупила едва 90 бройки от автоматичната карабина Colt Monitor, като те били раздадени само на най-елитните подразделения, разположени в големите щатски градове. Причина за това се оказала твърде високата цена от 300 долара за бройка и факта, че Америка била покосена от най-голямата финансова криза в историята.

Макар през 1933 година Colt Monitor да бил обявен за официалната автоматична пушка на ФБР, то "Мониторът" останал слабо разпространен. Въпреки това карабината участвала във всички пропагандни филми на ФБР от епохата, а вестниците обичали да снимат агентите на ФБР с автомата, описвайки в подробности неговата мощност.

Colt Monitor било и едно от оръжията, използвани при залавянето на Бони и Клайд, тъй като то можело безпроблемно да пробива и изважда от движение всеки един автомобил. Самите Бони и Клайд пък разполагали с по-старата и тежка военна версия на оръжието - BAR от 1918 година.

Когато първите SWAT екипи били формирани през 1964 година, било решено, че те, подобно на военните и първите елитни части на ФБР, трябвало да разполагат с автоматична карабина, която има достатъчна пробивна мощ. Макар и Colt Monitor да бил вече пенсионира, опитът от използването му се оказал важен при това решение, довело до по-голяма милитаризация на американските силови органи.