Наскоро Пентагонът проведе кибер-учение, в което комбинира данни от глобални сензорни мрежи, системи с изкуствен интелект (A.I.) и ресурси на изчислителни облаци. Целта бе "постигане на информационна доминация" и "превъзходство при вземане на решения", предава War Zone.

Според командващите американската армия в близкото бъдеще изкуственият интелект и машинното самообучение биха позволили на Пентагона възможността "да вижда няколко дни напред в бъдещето". Сложни алгоритми ще предсказват с голяма точност действията на противника, като преди това са захранени с огромни масиви от данни, събрани от разузнаването.

За направата на "дигитални клонинги" и предвиждането на тяхното поведение се говори от години. Комбинацията от голяма изчислителна мощ, машинно самообучение и огромни бази от данни позволяват това да се направи както за един отделен човек, така и за голяма група от хора, военно подразделение, армия или държава.

Генерал Глен ВанХерк, командир на NORTHCOM и Северноамериканското командване за отбрана на космическото пространство (NORAD), заяви пред репортери, че вземането на решения с активиран AI може действително да позволи форма на проактивно прогнозиране, звучащо за мнозина като научна фантастика.

Като се има предвид скоростта и мащабът, по който данните текат по целия свят благодарение на съвременните комуникационни мрежи, спътници и други технологии, възможно е в най-близко бъдеще решенията на бойното поле да бъдат вземани с помощта на изкуствен интелект и в крайна сметка поверени изцяло на A.I.

Изкуственият интелект може да вземат решения много по-бързо, отколкото би могъл човек. Възможността да се предскаже или прогнозира изключително точно бъдещето би превърнало армията на САЩ в сигурен победител, ако тя успее първа да разработи подобна технология.