Плаващи платформи, оборудвани с модерни мини ядрени реактори, могат да започнат да захранват развиващите се страни с електричество до средата на 20-те години. В това е убеден екипът на датския стартъп Seaborg Technologies.

Според компанията, начинанието може да превърне евтината ядрена електроенергия в жизнеспособна алтернатива на изкопаемите горива в развиващия се свят още през 2025 година.

Т. нар. морски "мини-ядрени централи" са предназначени за страни, които нямат добре развита енергийна инфраструктура. Плавателните средства ще бъдат снабдени с един или повече малки ядрени реактори, които могат да генерират електричество и да го предават на континента.

Припомняме, че първият подобен кораб - атомна централа вече започна да доставя топлина и електричество до руското пристанище Певек в Източносибирско море още през декември 2019 година. Той вече стана обект на критики от Грийнпийс и други екологични организации.

По-рано Международната агенция по енергетика съобщи, че ускоряващото се търсене на електроенергия - поради нарастващото световно население и увеличаващите се нива на богатство - е на път да изпревари растежа на възобновяемите енергийни източници и да засили зависимостта от изкопаеми горива.