Австралийски учени потвърдиха теорията на Дарвин, че насекомите на малките острови се отказват от летенето, защото е много ветровито, съобщи ЮПИ.

"Дарвин и известният ботаник Джоузеф Хукър са спорели защо се случва това. Позицията на Дарвин е измамно проста. Ако летят, ще бъдат отнесени във водата. Оставащите на сушата да произведат следващото поколение са тези, които не искат да летят. С времето еволюцията върши останалото", обяснява Ракел Леи от университета Монаш.

Мнозина специалисти са изразявали съмнения към тази теория, но не са проверявали тезите си.

Леи и колегата й Стивън Чоун са използвали голяма база данни за насекомите върху субантарктическите и арктически острови, за да търсят възможни обяснения за преобладаването на насекоми, които не летят там. Те са разгледали информацията за 28 от т.нар. острови в Южния океан. Резултатите им показват, че насекомите, които са еволюирали на островите, много по-често не летят , в сравнение с новопристигналите. Освен това насекомите много повече се отказват от летене в най-ветровитите райони.

Непрекъснатите силни ветрове затрудняват летенето, а и са изчерпващи физиологично. Затова насекомите предпочитат да пестят капитала си и да инвестират в репродукция, вместо в крила и мускули за летене.

"Забележително е, че след 160 години идеите на Дарвин още могат да обяснят екологията", заяви Леи.