Компанията Фейсбук (Facebook) планира да пусне собствена криптовалута ГлобалКоин (GlobalCoin) през идната година. През първото тримесечие на 2020 година се очаква да бъде създадена система за цифрови плащания в близо 10 страни, съобщи днес Би Би Си.

Още през това лято ръководството на американската компания вероятно ще представи по-подробен план за новата си цифрова валута. Към края на годината Фейсбук възнамерява да провери как работи системата ГлобалКоин в тестов режим.

Според данни на Би Би Си преди месец президентът на Фейсбук Марк Зукърбърг е имал среща с управителя на Банк ъв Ингланд (Bank of England) Марк Карни, с когото е обсъдил възможностите и рисковете, свързани със създаването на криптовалутата. Шефовете на Фейсбук са се консултирали по въпроса и с министерството на финансите на САЩ.

Много потребители отдавна очакват Фейсбук да излезе на пазара за финансови услуги. През 2014 година компанията нае бившия президент на международната разплащателна система ПейПал (PayPal) Дейвид Маркъс, който оглави отдела по разработването на блокчейн технологията.