Приложението за гей запознанства "Гриндр" (Grindr) изчезна от няколко магазини за приложения в Китай, където властите засилват контрола си върху интернет и елиминират онлайн проявленията, които не са угодни на управляващата Комунистическа партия, предаде Франс прес.

По данни на технологичната компания "Цимай" "Гриндр" днес вече не е достъпен за сваляне.

"Епъл" съобщи, че създателите на "Гриндр" са премахнали приложението от App store в Китай.

Приложението за запознанства изчезна и от още няколко платформи, управлявани от китайски компании.

"Гриндр" не отговори на запитванията на Франс прес за коментар по въпроса.

Китайският интернет регулатор понастоящем провежда кампания за елиминиране на нелегалните и чувствителните съдържания по време на ваканцията по случай Лунната нова година и във връзка с предстоящите този месец Зимни олимпийски игри в Пекин.

Тази кампания има за цел да "създаде цивилизована, здравословна, празнична и съобразена с общественото мнение атмосфера по време на Лунната нова година", заяви регулаторът.

Макар хомосексуализмът от 1997 г. вече да не е престъпление в Китай, еднополовите бракове са забранени от закона и ЛГБТ въпросите остават табу, отбелязва Франс прес.

Миналата година профилите на университетски групи, борещи се за правата на ЛГБТ общността, бяха блокирани в социалната мрежа WeChat, която е популярна в Китай.

Освен в онлайн пространството, цензура има и по отношение на показването на хомосексуални връзки в киното. ЛГБТ общността в Китай е подложена на натиск, отбелязва Франс прес.