Apple представи първия си собствен процесор за компютри, M1, през 2020. Той е базиран на архитектура от ARM, но предлага ненадминати, към онзи момент, бързина и ефективност. Дори аналогичните предложения на Intel и Qualcomm не можеха да му се противопоставят.

Новият Главен изпълнителен директор на Qualcomm, Кристиано Амон, обаче иска да промени нещата. Той е убеден не само, че компанията му ще достигне предложенията на Apple, но и ще ги надмине. Ако това се оправдае, Qualcomm може скоро да представи чип с висока производителност и за Windows базирани компютри.

За целта компанията е наела екип от бивши инженери на Apple. Той идва от придобитата наскоро Nuvia и включва специалисти, които са работили по създаването на M1 в Apple, преди да се отделят в собствена компания.

Амон споделя, че е необходимо постигането на водеща производителност за устройства работещи с батерия. Той добавя още, че ако ARM успее да разработи по-добър десктоп процесор, тогава ще има опция Qualcomm да използва и него чрез лиценз.