Същинското име на "Точка" е ОТР-21, но в НАТО я наричат SS-21 Scarab. Ракетата е от квазибалистичен тип, което ще рече, че тя се движи по много ниска траектория, което я прави невъзможна за засичане от вражеските радари.

Ракетата е разположена върху шест-колесен брониран всъдеход-ракетоносец, от който тя се изстрелва. Всъдеходът има максимална скорост от 60 км/ч и е амфибия.

Обсегът на ракетата е до 70 км, което я прави едно способно тактическо оръжие.

Вижте как изглежда ОТР-21 "Точка" >> >> >>
ОТР-21 може да носи ядрени бойни глави с мощност до 100 килотона, но в нашата армия се използват конвенционални експлозиви. При попадение в целта, те могат да унищожат всичко в радиус от 250 метра.

Както може би предполагате, "Точка" е съветска ракета. Разработката й е започната през 1968 година, с идеята тя да бъде много прецизно тактическо средство. Оръжието е прието в Червената армия през 1975 г., а около 10 години след това е закупено и от България.

Комплексът "Точка" е бил използван в бойни действия от руснаците, по време на Чеченската война, от украйнците по време на операциите в Донецк, от сирийското правителство в Сирийската гражданска война и от хутите в Йемен срещу войските на Саудитска Арабия в страната.

Освен своята висока точност, ракетата има и друго предимство - твърдото й гориво я прави лесна за поддръжка и съкращава времето за изстрелването й.

България разполага с 18 броя ракетоносци и се предполага, че има около 30 ракети за тях. Проведени са два тестови пуска - през 1989 г. и през 1999 г., като при последният ракетата се отклонява едва с 1 метър от своята цел.

Преди влизането ни в НАТО, най-мощната български ракета е била OTP-23 Ока или SS-23 Spider. Тя е имала обсег от 480 километра. Интересното е, че СССР унищожава всички ракети от този тип в началото на 90-те, заради Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. България обаче пази своите ракети чак до 2002 година. Днес нито една страна в света не разполага с това оръжие.

Що се отнася до ОТР-21 "Точка", то днес Русия е извършила модификация на ракетата, като е увеличила бойният и обсег до 185 километра. Това е постигнато единствено с подмяна на твърдото гориво на ракетата и модификация на електронните управляващи системи. Във всички други отношения "Точка-У" е идентична с "Точка". След 2020 година обаче Русия най-вероятно ще пенсионира модифицираната "Точка-У" и ще я замени с "Искандер".

Вижте как изглежда стрелбата и поразяването с "Точка-У" >> >> >>
През следващото десетилетие ракетният комплекс ще остане на въоръжение не само у нас, но и в Украйна, Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Сирия, Йемен и Северна Корея.