Едва ли често сте чували инициалите CNSA, зад които се крие Китайското национално космическо управление, но това е името на китайската космическа агенция, а в близките години все по-често ще чуваме за нея.

Официалният бюджет на CNSA е половин милиард долара или около 40-пъти по-малко от този на НАСА. Проучване от преди няколко години разкрива, че реалния бюджет е около 1.3 милиарда долара, но това отново е доста по-малко от 19-те милиарда долара, с които разполагат американците.

Въпреки това, китайците планират в ударни срокове да посетят обратната страна на Луната, да създадат напълно сами своя космическа станция и да изпратят роувър на Марс. Така на практика до 2025 година способностите на Китай и САЩ ще са се изравнили. CNSA планира и изследователски мисии, разполагането на орбитален телескоп и естествено - изпращането на хора и построяването на база на Луната.

Друга доста иновативна идея на китайците, върху която те работят, е събирането на енергия чрез сателити и изпращането й на Земята.

И докато Китай се е устремил към извършването на космически рекорди, Америка вижда заплаха за своята доминантна позиция, в следствие на което Конгресът на САЩ е издал постановление, забраняващо на граждани на Китай да посещават центровете на НАСА - дори и като туристи. Прието е НАСА да води изключваща политика спрямо китайците, забраняваща всякакви общи проекти и начинания.

Към този момент CNSA разполага с най-големия радиотелескоп в света, извършила е първата квантова връзка между Земята и сателит и много скоро ще стане първата страна кацнала на обратната страна на Луната.

Основното семейство китайски ракети се нарича Чанджън или на английски Long March - Големият Поход. Името произхожда от Големия поход на Мао, а първата ракета от семейството полита през 1970 г. От тогава до сега е извървян дълъг път, а семейството е набъбнало значително. Днес 20% от всички ракетни пускове се извършват от Китай, с което те се нареждат на 3-то място - САЩ са първи с 30%, а Русия втори с 23%. Противно на очакванията, китайските ракети са едни от най-безаварийните в света.

Нека видим кои са ракетите, на които може да разчита китайската космическа програма:

Вижте китайските ракети >> >> >>

Long March 2C
Това е най-старата китайска ракета, която се използва от 1982 година до днес. Тя има 2 степени, като първата работи с 4 двигателя YF-21C, работещи с токсичното гориво диазотен тетраоксид и асиметричен диметилхидразин. Втората степен работи с един двигател YF-24E и използва същото гориво, като китайците имат и опция за добавянето на 3-та твърдогоривна степен. Ракетата може да изстрелва на ниска околоземна орбита товар от 2 400 кг.

Long March 2D
Това е усъвършенстван вариант на Long March 2C. Конфигурацията е запазена, но двигателят на втората степен е YF-24C, който отново работи с токсичното гориво. Първият полет е през 1992 г., а ракетата може да изстрелва на ниска околоземна орбита товар от 3 100 кг.

Long March 2F
Това е най-дълбоката и тежка модификация на ракетата Long March 2. Тя отново има две степени, като първата има 4 двигателя YF-20B, а втората един YF-24B, работещи с токсичното гориво диазотен тетраоксид и асиметричен диметилхидразин. Към ракетата обаче има прикрепени 4 спомагателни бустера, също работещи с течното токсично гориво. В резултат на това, на ниска околоземна орбита могат да се изведат 8 400 кг, а на геостационарна орбита - 3 370 кг. С тази ракета излитат пилотираните мисии на Китай.

Long March 3A
Това е една от най-полезните за Китай ракети - повечето изстрелвания на комуникационни и позициониращи сателити се извършват именно с нея. Степените са 3, като първите има 4 двигателя 4 YF-21C, втората един YF-24E, а третата два YF-75. Интересното е, че последната степен работи със смес от течен водород и кислород, а не с токсично гориво. Long March 3A може да извежда 8 500 кг на ниска околоземна орбита и 2 600 кг на геостационарна. Цената на едно изстрелване е 70 милиона долара.

Long March 3B
Тази ракета повтаря конфигурацията на Long March 3A, но е подпомогната от 4 течногоривни бустера и има възможност за закачане на 4 степен. Long March 3A може да извежда 12 000 кг на ниска околоземна орбита и 5 100 кг на геостационарна. Цената на едно изстрелване е над 70 милиона долара.

Long March 3C
На практика ракетата е разновидност на Long March 3A, но с 2, вместо с 4 бустера. Но тъй като двигателите на ракетата работят няколко секунди повече, а в резервоарите има малко повече гориво, то тя има по-добри характеристики от Long March 3A и може да изведе на геостационарна орбита 3 800 кг.

Long March 4B
Това е една сравнително не толкова мощна ракета, която има 3 степени, всяка от които работи с диазотен тетраоксид и асиметричен диметилхидразин. Любопитен факт е, че тази ракета бе използвана при тест на анти-сателитно оръжие. Long March 4B може да извежда 4 200 кг на ниска околоземна орбита и 1 500 кг на геостационарна.

Long March 4C
Ракетата има почти идентични способности и дизайн спрямо Long March 4B. Все пак в конструкцията има направени подобрения, като ракетата се счита за много по-надеждна и добра от Long March 4B.

Long March 5
Това е най-важната ракета за китайската космическа програма и нейният работен кон към днешно време. Тя има 3 степени. Първата работи с два двигателя YF-77 и използва течен кислород и водород. Втората степен работи със същото гориво и има два двигателя YF-75D. Третата степен е по-различна, отново има два двигателя, но те работят с токсичното гориво, характерно за останалите китайски ракети. Към ракетата има прикрепени 4 бустера, като всеки има два двигателя, работещи с ракетен керосин. Long March 5 може да извежда 25 000 кг на ниска околоземна орбита и 14 000 кг на геостационарна. Именно заради своите способности тази ракета ще се използва при строежа на Китайската космическа станция и пращането на роботизирани мисии към Луната и Марс.

Long March 6
Това е една нестандартна ракета, имаща 3 степени - всяка с по един двигател. Първите две работят с керосин, а третата с токсично гориво. Ракетата може да извежда 500 килограма на слънчево-синхронизирана околоземна орбита.

Long March 7
Тази ракета има важно значение за проекта за Китайска космическа станция, като в бъдеще тя ще замени Long March 2F, за извършване на пилотирани полети. Освен това тази ракета ще участва и в зареждането с оборудване и консумативи на Китайската космическа станция. Степените са 3, като първите две работят с керосин, а третата с токсично гориво. Към Long March 7 има 4 бустера, които също ползват керосин. Long March 5 може да извежда 13 0500 кг на ниска околоземна орбита и 7 000 кг на геостационарна. 

Long March 11
Това е твърдогоривна ракета, която е евтина и бърза за употреба, но може да изведе едва 700 кг на ниска околоземна орбита.

Kuaizhou
Това е основната ракета за "бързо реагиране" на Китай, която може на момента, без особена предварителна подготовка, да изстрелва широк спектър от военни сателити. Тя работи с твърдо гориво, а на ниска околоземна орбита могат да се изведат 1 500 кг.

В процес на разработка

Както вече разбрахме, китайците планират не просто да изпратят хора на Луната, но и да построят база там. Именно затова те разработват свръх тежка ракета, като според анализаторите, те са много по-близо до завършването й от Русия, но не и от САЩ.

Long March 8
Това е ракета от нов тип, която е в процес на разработка, а основната й мисия ще е да изпраща сателити на слънчево-синхронизирана околоземна орбита.

Long March 9
Това е свръх-тежката ракета на Китай. Първият й полет е планиран за 2028 година. тази година ще бъде извършен първият тест на ракетните двигатели, а 70% от компонентите са в процес на производство и изпробване. Не се знае много за дизайна на основните степени, но китайците разкриват, че ракетата ще има 4 спомагателни бустера. Някои твърдят, че Long March 9 ще бъде просто мащабирана версия на Long March 5. Ракетата ще може да изстрелва цели 140 000 килограма на ниска околоземна орбита и 50 000 кг към Луната. Първите полети с хора на борда към земния спътник са планирани да бъдат извършени най-късно до 15 години.