Бившият началник на зенитните ракетни войски към Командването със специално назначение (ПВО на Москва), полковник от запаса Сергей Хатилев, разказа подробно за ролята на новата система за ПВО С-500 в противоракетната и противовъздушната отбрана на Русия, предава Russia Beyond.

Заместник-министърът на отбраната на Русия Алексей Криворучко заяви, че "Прометей" ще бъде готов за доставки към войските през 2020 година. Извършват се изпитания на компонентите на системата: пусковата установка, многофункционалния радар, локаторите за системите за ПРО и ранното предупреждение.

Една от характеристиките на С-500 ще бъде специализацията на средствата за откриване и насочване. Някои радари ще работят с конвенционални аеродинамични цели: самолети и крилати ракети, докато други ще се справят с обекти извън атмосферата.

"С-500 вече е противокосмическо оръжие. Комплексът може да неутрализира цели на над 200 км надморска височина и разстояние до 600 км", каза Хатилев, цитиран от "Российская газета".

Възможностите на С-500 позволяват да се прехващат балистични ракети във всеки участък от траекторията - включително в най-сложния - космическият, където целта лети със скорост от няколко километра в секунда.

Според полковника с появата на "Прометей" ще може да се говори за противоракетна отбрана на цели територии. А с увеличаването на производството и подобряването на системата - за противоракетната отбрана на страната като цяло.

В системата за ПВО на Русия "Прометей" ще заеме нишата между С-400 и стратегическите A-135. "Триумф" ще поемат обикновените цели, а С-500 ще помогнат на далекобойния "Амур" бързо да се ориентира в ситуацията.