Севернокорейски хакери се опитаха да разбият кибернетичните системи на фармацевтичния гигант Пфайзер, за да открият данни за неговата ваксина и за лечението на COVID-19. Това съобщиха днес медии, позоваващи се на южнокорейското разузнаване, предаде Франс прес.

Националната разузнавателна служба "ни информира, че Северна Корея се е опитала да получи технологии, включително ваксината и лечение за COVID, чрез пиратска кибератака срещу Пфайзер", заяви пред журналисти депутатът Ха Те-кьон.

КНДР първа затвори границите си през януари 2020 г. в опит да се предпази от пандемията, убила оттогава над 2 милиона души в целия свят. Лидерът на страната Ким Чен-ун твърди, че там не имало нито един заразен с вируса, но според експерти това е малко вероятно, тъй като съседен Китай е основният търговски партньор на Севера и го подкрепя.

Затварянето на границите увеличи натиска върху севернокорейската икономика, която бездруго е обект на международни санкции заради ядрената и ракетната програма на комунистическия режим.

Според западни експерти КНДР разполага с армия от хиляди много добре обучени хакери, атакували вече предприятия, институции и научни центрове по света, по-специално в Южна Корея.

През последните месеци Пхенян освен това открадна над 300 милиона долара в криптовалути чрез кибератаки, целящи да финансират забранените му програми в ядрената и ракетната сфера, сочи публикуван неотдавна доклад на ООН.

Северна Корея твърди, че в страната няма коронавирус, но отправи наскоро искане за ваксини срещу COVID-19 и се очаква да получи към два милиона дози по данни на Алианса за ваксини - член на програмата КОВАКС на ООН, разпределяща ваксини сред бедните страни.

Това е първото официално потвърждение, че Пхенян е отправил молба за международна помощ. Севернокорейската медицинска инфраструктура е смятана за напълно неспособна да се справи с мащабна епидемия, допълва АФП.