"Smart" технологиите навлизат в риболовното оборудване, обяви нов български производител на воблери. Уникалният продукт - примамка за хищни риби - има способността да реагира на промените във водната среда като истинска риба. Температурата на водата, течението, степента на замърсяване - всички тези фактори могат да влияят на поведението на примамката. Този 3D-принтиран воблер показва бъдещето на риболова и заслужава вниманието на всеки, за който той е хоби или страст, твърдят производителите.

Най-важното качество на "smart воблера" обаче се оказа изненада. В замърсената и променена от човека вода, той наистина реагира естествено - разтваря се и от него остава само кост.

Първият изчезващ воблер

Първият "напълно адаптивен към средата" воблер се оказа част от кампанията на WWF "Спаси реките", целяща да обърне внимание върху проблемите на сладководните басейни в България.

Потопен в която и да е от мъртвите реки* в България, воблерът просто изчезва, точно както рибите. Така WWF привлече вниманието към основното послание на кампанията си - животът в реките е в опасност заради неконтролираната човешка намеса. Замърсяването на подпочвените води, бетонирането на коритата на реките, ускоряването на течението им, големият брой водно-електрически централи, които пречат на миграцията на рибата - всички тези фактори вече имат реални последици върху живота в българските реки.

"Брандът HOOK" наистина показа какво е бъдещето на риболова. Направи го чрез тревожните тенденции от настоящето: 60% по-малко риба в Дунав и притоците му за последните 20 години; 4 изчезнали и 46 застрашени вида риби в българските реки; растящ брой на водно-електрическите централи - при съществуващи 270 ВЕЦ-а на общо 325 реки, са издадени разрешителни за още 200. Но кампанията "Спаси реките" посочва и възможен изход.

Имат ли шанс българските реки?

Сложността на ситуацията изисква да се действа бързо. Още повече, че сега е точният момент - в следващите месеци предстои преразглеждане на Рамковата директива за водите на Европа, т. нар. европейски закон за водите. Това се случва за първи път в последните 19 години и сега ЕК дава право на всеки европейски гражданин да участва в нейното обсъждане. В тази връзка всеки от нас може да гласува за закон, упражняващ по-силен контрол върху човешката намеса. Това може да стане на сайта sosrivers.bg до 4 март.

Технологията зад HOOK

НООК беше създаден по идея на рекламната агенция Graffiti BBDO и изпълнен от студиото за 3D принтиране и прототипиране b2n. Воблерът е произведен чрез технологията за бързо прототипиране Fused Deposition Modeling (FDM) и се състои от две части - неразтворима кост и разтворимо "тяло" на рибката. Произведен е от поливинил алкохол (PVA) и Polylactide (PLA). PVA е нетоксичен и разтворим във вода материал. PLА или Polylactide е здрава органична пластмаса, която не се рони и е известна като най-екологичния материал за 3D прототипиране. PLА е произведен от царевица и е напълно биоразградим.

* Според проучване на WWF в България няма нито една жива река. На практика това означава, че няма река, която да не страда, поотделно или с притоците си, от замърсяване, от пресъхване, от прегради, които да спират миграцията на видовете в нея, от копаене за инертни материали или от канализиране.