Режисьорът Джеймс Камерън заяви, че напредъкът на изкуствения интелект представлява сериозен риск за човечеството.

Носител на "Оскар", Камерън е режисьор и сценарист на култовата екшън класика от 1984 година "Терминатор". В нея изкуствен интелект си е поставил за цел постигането на световно господство, обявявайки тотална война на човечеството.

Множество експерти в областта на AI наскоро издадоха предупреждения за необходимостта от регулиране на бързо напредващата технология, преди тя да се превърне в голяма заплаха за човечеството.

"Абсолютно споделям тяхната загриженост", каза Камерън пред канадския новинарски канал CTV News.

"Предупредих ви през 1984 г. и вие не ме послушахте", допълва режисьорът.

Камерън твърди, че е важно да се прецени кой разработва технологията и дали го прави за печалба - "от алчност" или за отбрана - "от параноя".

"Мисля, че влизането на AI във военното дело е най-голямата опасност", казва режисьорът на "Терминатор".

"Ще влезем в еквивалент на надпревара с ядрено оръжие с AI. Мисълта ни ще е, че ако ние не го изградим, то другите момчета със сигурност ще го изградят. Това ще ескалира".

"Можете да си представите AI в театъра на бойните действия. Скоростта, с която алгоритъмът може да действа е много по-бърза. Хората вече няма да могат да се намесят, и ще изгубим способностите си за намаляване на напрежението."

"Днес всички се страхуват от това до къде ще стигне AI. И в този филм, в "Терминатор", ние говорим за това, че машините започват да осъзнават себе си и да поемат контрол над планетата. Когато лентата се появи почти никой не бе чувал за изкуствения интелект. Прогнозите на филма обаче започнаха да се превръщат в реалност", заяви в началото на годината Арнолд Шварценегер.

Междувременно Джеймс Камерън заявява, че не смята AI за заплаха за творците. Според него генерираните от изкуствен интелект сценарии са "салата от думи".

"Нека изчакаме 20 години и ако изкуствен интелект спечели Оскар за най-добър сценарий, мисля, че трябва да го приемем сериозно", отговаря той.