Робот, който използва ултравиолетова светлина за унищожаване на вируси, е в процес на тестване на борда на швейцарски самолети, предаде Ройтерс.

Това е поредната идея, целяща да възстанови увереността на пасажерите и да спести по-голяма "пандемична болка" на пътническата индустрия, допълва БТА.

UVeya, стартъп компания от Швейцария, провежда изпитанията на роботите съвместно с базираната в Дубай компания за летищни услуги Dnata в самолети "Ембраер" на чартърната авиокомпания Helvetic Airways, собственост на швейцарския милиардер Мартин Ебнер.

Производителите все още предстои да сертифицират устройствата и изучават въздействието на тяхната ултравиолетова светлина върху интериорната тапицерия, която може да избледнее след много дезинфекции, отбелязват от UVeya.

От компанията се надяват, че благодарение на роботите хората могат да преодолеят страха си да летят, дори когато COVID-19 циркулира. От UVeya допълват, че това е доказана технология, която се използва от 50 години в болници и лаборатории, и е много ефективна.

Досега от компанията са конструирали три прототипа, единият от които е тестван в самолет на Helvetic Airways на летището в Цюрих, където трафикът е намалял със 75 процента.

Един робот може да дезинфекцира по-малък самолет за 13 минути. Дезинфекцирането на по-големи самолети отнема повече време.