От десетилетия насам човечеството се опитва да създаде свои механични помощници, които да улесняват, а понякога и да спестяват работата на хората. Мечтата за свят, в който цялата механична и еднообразна дейност ще е оставена на роботите е по-стара и от самата дума.

Пътят към постигането на тази цел определено не е бърз и лек. Но усъвършенстването на механиката, алгоритмите и появата на микропроцесорите водят до бърза автоматизация на редица заводи през миналия век. Едва в последните няколко години обаче се появяват истински мощни чипове, които водят до бурното развитие на изкуствения интелект. Днес роботите масово започват да навлизат и в ежедневието ни. Роботизирани прахосмукачки, безпилотни автомобили и гласови асистенти - това са неща, с които ще се сблъскваме все повече дори и в България.

Всъщност илюзия е, че нашата страна остава някак подмината от технологичния прогрес в роботиката. Това се опровергава и от изложбата "Роботите идват!", която гостува в столичния Сердика Център. Там посетителите могат лично да се запознаят със способностите на 10 от най-модерните и развити роботи, създавани някога.

Вижте как изглеждат роботите >> >> >>

Впечатление прави роботизираната рибка Robofish. Тя изглежда доста любопитно - движенията ѝ са досущ като на истинските, а тялото й е полупрозрачно и с ярки LED светлини. Макар да изглежда като играчка, технологията на Robofish има доста голямо бъдеще. Подобна роботизирана риба, която не се отличава външно от останалите морски обитатели може да се използва за разузнавателни мисии, спасителни акции или морски изследвания. Много е вероятно в идващите десетилетия именно с подобни робо-риби да се осъществят проучванията на езерата от метан на луната на Сатурн - Титан или пък изследванията на подземните океани на юпитеровия спътник - Европа.

В крайна сметка може да се окаже, че на пръв поглед декоративната рибка е допринесла за откриването на живот в Слънчевата система.

Малко по-нагоре в стъпалото по непосредствена практичност стои роботизираното куче Sony Aibo. Зад изключително симпатичният външен вид на робота стои мощен изкуствен интелект. Благодарение на него и вградената камера, кучето разпознава лицата на хората. Sony Aibo знае с кого взаимодейства и на тази база изгражда различно поведение и дори различен персонаж за всеки един от хората, с които комуникира.

Aibo може да помни кои негови действия носят радост на хората, а заради изкуствения интелект е много трудно два еднакви робота да имат един и същ характер. Освен това роботизираното кученце може да гони и хваща различни предмети.

Стигаме и до практичната страна на робота - благодарение на камерата му, вие може да използвате AIBO, за да наглеждате какво става у дома ви.

Втората категория роботи, които могат да се видят на изложението са насочени към обучението на ученици и студенти.

Такива са роботите ALPHA и Dancing robots. Първият може да се управлява и програмира директно от вашия телефон - чрез лесно за употреба Android приложението. ALPHA се движи като същински гимнастик и може да извива всяка част на тялото си и дори танцува. Но като заговорихме за танцуване, то тук звездите са създадените от южнокорейски студенти Dancing robots. Те са признати за най-подвижните роботи на света и определено знаят как да впечатлят.

Стигаме и до най-важната категория роботи, които може да видите на изложбата "Роботите идват!" в столичния Сердика център. Това са машините с най-голяма степен на практичност.

Шампионите тук са руският Promobot и датският Chess player.

Promobot е един от най-успешните комерсиално роботи. Той е дело на руската компания Promobot, която е базирана в уралския град Перм. Машината е изключително комуникативна, самостоятелна и може да отговаря на въпроси. Взаимодействието с нея става посредством таблет, монтиран на гърдите ѝ.

Promobot буквално е започнал да заменя хора в банки, туристически центрове и други организации.

Това лято обаче роботът стигна и американския пазар: повече от 2800 машини са поръчани в САЩ. Там роботът ще влезе в необичайна роля. Той ще се използва за засичане на оръжия. Ако Promobot забележи пушка или пистолет, той може да изпрати предупреждение до полицията и родителите. Тази версия на машината ще разполага и с инфрачервен сензор, забелязващ и скрити под дрехите оръжия.

Освен, че може да общува, Promobot помни с кого се е срещал, като това допълнително подобрява комуникацията с него.

Chess player е друг любопитен робот. Той съчетава механизирана ръка манипулатор със способностите на мощен процесор, работещ с най-добрите алгоритми. В случая роботът е създаден, за да играе шах - при това с няколко противници едновременно. Истината обаче е, че приложението на роботизираната и прецизна ръка и способния компютър зад нея е доста голямо и свързано с индустрията. Комбинацията може да сглобява смартфони, да извършва прецизни запоявания и може да работи там, където е опасно за хора.

На изложението "Роботите идват!" в столичния Сердика център може да откриете още много други роботи и полезни джаджи с изкуствен интелект или технологията за добавена реалност. Такива са MISS FACE, iPAL, Hero Mirror и Thespian. Малко повече за тях може да научите във видеото по-долу, но ако искате да се запознаете съ възможностите на всеки един робот, то съветът ни е да посетите изложението, което е със вход свободен. Експозицията от 10-те най-модерни робота ще бъде в Сердика Център в София от 14 до 27 октомври. Тя е на разположение между 12:00 и 20 часа, като повече информация може да научите тук >>>