Русия вижда възможност за сътрудничество с Турция в областта на създаване на национален изтребител от пето поколение TF-X, включително за разработване на двигатели, авионика, бордови системи, планер и системи за сигурността на летеца, предаде ТАСС. Това е заявил днес ръководителят на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев в интервю за турския телевизионен канал "Екотюрк".

Той е припомнил, че Турция работи по създаването на национален изтребител от пето поколение TF-X.

Вижте как ще изглежда турският стелт изтребител >> >> >>

Има потенциални интересни направления, в които ние бихме могли да окажем техническо съдействие, имайки предвид нашия опит в разработване и производство на най-нова авиационна техника, е посочил Шугаев.

През август 2019 г. по време на 14-ия Международен авио-космически салон Шугаев съобщи, че Русия и Турция са готови да обсъждат индустриално партньорство при разработването на турския изтребител.

TF-X е проект за изтребител от пето поколение, разработван от турската компания за аерокосмическа промишленост TAI, който да замени американските самолети Ф-16. През ноември 2017 г. тогавашният турски министър на отбраната Нуреттин Джаникли заяви, че в реализацията на проекта участват много страни, включително Великобритания, но Турция действа така, че да не зависи в крайна сметка от една страна или една компания.

Шугаев съобщи още, че Турция и Русия обсъждат възможни варианти за сътрудничество в сферата на съвместно производство на авиационна техника и средства за противовъздушна отбрана.

Миналата година президентът на Турция, Реджеп Таип Ердоган, обяви, че страната му ще постигне военна независимост до 2023 година.

Южните ни съседи вече имат собствено производство модерен танк, боен хеликоптер, тренировъчен самолет, военен дрон и дори разузнавателен сателит. Ердоган иска Турция да разработи и създаде свой собствен стелт изтребител от пето поколение, който да е невидим за противниковите радари.

Турция от няколко години има проект за създаването на собствен стелт самолет, която се ръководи от TAI. Самолетът носи означението TAI TF-X и се очаква да направи първият си полет именно през 2023 година.

Знае се, че Турция е сключила договор с Rolls-Royce, които произвеждат реактивния двигател на Eurofighter Typhoon. Турският самолет ще има модифицирана версия на този агрегат. Подобно на Eurofighter Typhoon, турският изтребител ще е с два двигателя. Максималната скорост ще е над 2000 км/ч, а таванът на полета около 17 000 метра надморска височина.

TAI имаше сключен договор за производството на фюзелажите на F-35, което означава, че компанията ще има опит в изграждането на модерни стелт самолети. Елементите по корпуса ще са изградени от карбон и термоустойчиви композити.

След като премине първите си тестове, Турция планира да започне да произвежда серийно TAI TF-X от 2025 година, като създаде поне 250 бройки от него. Този самолет ще се превърне в гръбнака на турските Военновъздушни сили, като ще ги превърне в едни от най-силните в света. Според експертите TAI TF-X ще е по-близък по характер до F-22, отколкото до F-35.