Руска ракета, пренасяща сателит на Иран, е била изстреляна в космоса днес, предаде Ройтерс. Успешното извеждане в орбита е част от задълбочаването на връзките между двете държави, изправени пред санкциите, наложени им от Запада.

Дистанционният сензорен сателит "Хайам" е бил изведен в космоса от руска ракета "Союз" от космодрума "Байконур" в Южен Казахстан, откъдето се извършват космическите полети на Русия. На видеоизлъчването в Ютюб на руската космическа агенция "Роскосмос" се вижда, че изстрелването е осъществено в 8:52 ч. московско време, което съвпада с българското.

Техеран отхвърли обвиненията, че сателитът може да послужи за разширяване на разузнавателните способности на Москва в Украйна, като заяви, че Иран има пълен контрол върху него от самото начало на проекта.

Вестник "Вашингтон пост" съобщи миналата седмица, че американските власти са загрижени за новосъздаденото космическо сътрудничество между Русия и Иран, опасявайки се, че сателитът не само ще помогне на Кремъл в Украйна, но и ще предостави безпрецедентни възможности на Иран да извършват наблюдение над военни обекти в Израел и другаде в Близкия изток.

Иран твърди, че сателитът е проектиран за научни изследвания в области като радиацията и наблюдение на околната среда за целите на земеделието.

Русия се опитва да задълбочи отношенията си с Иран след 24 февруари, когато нахлу с хиляди войници в Украйна. През юли руският президент Владимир Путин посети страната за първата си международна визита извън територията на бившия Съветски съюз от началото на военната кампания на Русия в Украйна.

По време на визитата върховният лидер на ислямската република аятолах Али Хаменей заяви пред Путин, че Техеран и Москва трябва да останат бдителни пред "измамите на Запада".

Космосът е една от областите, в които Съединените щати и Русия поддържат традиционно сътрудничество и силни връзки, независимо от геополитическото напрежение между Москва и Вашингтон.

"Роскосмос" и "НАСА" наскоро сключиха споразумение за транспортиране на астронавти от двете държави до Международната космическа станция, въпреки скорошните изявления на Кремъл, че може да се оттегли от МКС в даден момент в бъдеще.

Владимир Путин наскоро замени известния с гръмките си изказвания и поведение ръководител на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин с бивш съветник по отбраната, което беше рязка промяна за руската космическа агенция.