Русия ще изпълни ангажиментите си към своите партньори и ще се оттегли от проекта за Международната космическа станция след 2024 г. Това обяви новият главен изпълнителен директор на Федералната космическа агенция "Роскосмос" Юрий Борисов, който докладва чрез видеоконферентна връзка на руския президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

"Ние ще изпълним без всякакво съмнение всички наши поети ангажименти към партньорите ни, но решението да напуснем МКС след две години вече е взето", добави Борисов, който бе вицепремиер от 2020 г. до назначаването му за шеф на руската космическа агенция.

Според него основният приоритет за "Роскосмос" сега ще бъде осигуряването на руската икономика с необходимите космически услуги, а основният приоритет в пилотираната космонавтика ще бъде създаването на руска орбитална станция.

Борисов добави, че бъдещето на руската космонавтика трябва да се основава на балансирана и системна научна програма, така че всеки полет да обогатява страната с познания в областта на Космоса.

"Сега космонавтиката е в тежка ситуация. Виждам, че моята основна задача, заедно с моите колеги, е не да понижавам, а да вдигам летвата и на първо място да предоставя на руската икономика необходимите космически услуги. И това е навигация, това е комуникация, както и предаване на данни, метеорологична, геодезическа информация и т.н.", каза той.

Юрий Борисов замени на поста директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, който бе уволнен от Путин в началото на юли.