Руската космическа агенция Роскосмос обяви, че роботизираният й апарат "Луна 25" ще се отправи към естествения спътник на Земята след около 4 месеца. Датата, насрочена за изстрелването на сондата е 13 юли.

"Луна 25" ще кацне в богатия на ресурси регион на лунния Южен полюс. Мисията обаче се отлага от близо 8 години. Последната обявена дата за старта й бе през септември 2022 година.

Юрий Борисов, ръководител на Роскосмос, призна по това време, че сензорът, който е бил необходим на "Луна 25" за безопасно кацане, е дефектирал по време на тестовете, което е причинило забавянето, пише ТАСС.

От Роскосмос допълнително обясниха, че характеристиките на Доплеровия скоростомер и обхвата не са били синхронизирани с техническите спецификации на спускаемия модул. Тези проблеми обаче са отстранени.

"Луна 25" е първата мисия до Луната в съвременната история на Русия. След разпадането на Съветския съюз Москва няма нито една успешна мисия извън ниска околоземна орбита.

Южният полюс на Луната обаче се очертава като място за съревнование на всички големи държави. Амбиции в района имат САЩ и Китай. Причината е, че там има залежи на халей-3, наричан от някои специалисти "ресурсът на бъдещето". Изотопът на лекия газ може да служи за гориво в реакторите за термоядрен синтез и да доведе до енергийна революция на Земята. Този ресурс обаче почти липсва на планетата ни, но е в изобилие на Южния полюс на естествения ни спътник.