Етиопия предложи на Русия да използва наземната ѝ станция на планината Ентото, близо до Адис Абеба, за контрол на космическото пространство - проследяване на астероиди и спътници, се казва в проектоспоразумението (копие е на разположение на РИА "Новости"), подготвено от етиопската страна, предава Russia Beyond.

Става дума за "съвместен контрол на околоземното космическо пространство за проследяване на обекти в околоземната орбита, включително проследяване на астероиди с помощта на наземни станции на планинския връх Ентото близо до Адис Абеба".

Както обясни посланикът на Етиопия в Москва Алемайеху Тегену, до руското външно министерство са изпратени осем споразумения за сътрудничество в областта на медиите, образованието, селското стопанство, митниците и космоса. "Когато получим одобрението на министерството, тези споразумения ще бъдат подписани", каза посланикът.

"Споразумението за космическото пространство е в сферата на космическите технологии. Етиопия иска да работи с Русия в областта на космоса, иска да развие своята група спътници с различно предназначение. Искаме да изведем космическия компонент на ново, по-високо ниво. Искаме да обучим нашите специалисти в сътрудничество с Русия", подчерта посланикът.