Руските системи за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО) контролират въздушно-космическото пространство около Русия на хиляди километри. Това заяви Сергей Лавров, който каза, че руските средства за ПВО са успели да засекат шест изтребителя F-35 в близост до иранската граница, няколко часа след ракетните атаки по американските бази, съобщава Russia Beyond.

Според руския външен министър, цитиран от "Российская газета", "по това време във въздуха на границата с иранското въздушно пространство е имало най-малко шест F-35. Тази информация все още изисква допълнителна проверка, но подчертава цялата напрегнатост на ситуацията".

Както незабавно съобщиха специалистите, днес в това направление работи една радиолокационна станция (РЛС) с голям радиус на действие - задхоризонтната РЛС "Контейнер". Особеното е, че самолетите F-35 от пето поколение се считат за "невидими", а са "видени" на хиляди километри - от територията на Русия.

Вижте как изглежда способният руски радар >> >> >>

Държавните изпитания на задхоризонтните радиолокационни станции "Контейнер" бяха завършени миналата година, а тази година те бяха приети на опитно-бойно дежурство, което, както се оказва, е успешно. Техният принцип на работа е много оригинален и може да се счита за сензация в областта на радарните технологии.

Вижте как изглеждат "невидимите" F-35 >> >> >>

Ако, например, конвенционалните радари съпровождат самолет на разстояние до 400 км, то РЛС от типа "Контейнер" го "вижда" на разстояние 2000 км. Всъщност радарът обхваща под пълния си контрол почти цялата въздушна обстановка в европейската част на блока на НАТО. Няма как във въздуха бъде вдигната незабелязано армада от бомбардировачи-ракетоносци или "рояк" бойни дронове.

Естествено, за ефективната работа на РЛС "Контейнер" са необходими не само радиолокационни станции с висока разделителна способност, но и много мощна електронно-изчислителна техника със специален софтуер. Всичко това e налично.

Според експeрти в областта на радиолокацията, изграждането на такива станции по периметъра на руските граници ще бъде сравнително просто и бързо. Всички части на "Контейнер" са направени под формата на бързо инсталиращи се модули и според някои източници не изискват изграждането на сложни съоръжения. За монтаж на нова станция трябва да се разчистят и подготвят площадките, както и да се поставят всички необходими блокове, да се свържат и да се направят настройки.