В компания Security-Robotics той се занимава с консултации, патрулиране на места със струпване на хора и видеонаблюдение на служители, предава Russia Beyond.

"Руският сервизен робот "Промобот" започна работа в базираната в Берлин компания Security-Robotics. Задълженията на робота включват патрулиране, видеонаблюдение на служители и посетители на обектите, охрана на реда, както и консултация на посетители", разказаха от компанията за РИА "Новости".

Руският робот общува на английски и немски и ще работи със Spot-роботи на компания Boston Dynamics, роботи Argus на SMP Robotics, както и с охранителни дронове на Sunflower Labs за патрулиране на открито. Освен това "Промобот" ще може да се придвижва свободно и да избягва препятствия, тъй като има датчици за препятствия, които са разработени от инженери на компанията.

"Роботите са технологията на днешното време. Перспективните охранителни системи в Европа изискват автоматизирани решения. Роботите оказват поддръжка на служителите на охраната на предприятията и им позволяват да се освободят от скучни и рутинни задачи, концентрирайки се над по-важни охранителни процеси", каза изпълнителният директор на Security-Robotics Алексей Токарев, цитиран от пресслужбата на "Промобот".

"Международното сътрудничество с цел автоматизация - е един от водещите вектори в стратегията за развитие на компаниията. На длъжността охрана роботът изключва всички т.нар. "грешки на човешкия фактор" - той не се уморява, не е груб с посетителите, не закъснява за работа и най-важното - никога не греши", отбеляза директорът по развитие на компанията Олег Кивокурцев.

Компания "Промобот" произвежда автономни сервизни роботи. Тя е основана през 2015 г. в Перм. От същата година има и представителство в "Сколково". Роботите на компанията се използват в 40 страни като администратори, промоутъри, консултанти, гидове и консиержи, като заменят или допълват служителите.

Тези роботи могат да бъдат видени в "Сбербанк", Музея за съвременна история на Русия, Многофункционалния център за предоставяне на държавни и общински услуги (МФЦ), летище "Балтимор/Вашингтон" и "Дубай Мол".