Руските космонавти Олег Новицки и Пьотр Дубров, които са на борда на Международната космическа станция (МКС), започват да разтоварват и да изучават многоцелевия лабораторен модул "Наука", предаде ТАСС, като цитира Центъра за управление на полетите.

Модулът "Наука" беше изстрелян от космодрума "Байконур" на 21 юли, а ден по-късно се скачи с МКС. Няколко часа по-късно внезапно двигателите му се включиха и това доведе до корекция в положението на МКС. Софтуерен проблем беше посочен като причина за инцидента

Модулът е предназначен за изпълнение на руската програма за научни и приложни изследвания и експерименти. След пускането му в експлоатация руският сегмент на МКС ще получи допълнително пространство за работни места, съхранение на хранителни продукти, оборудване за вода и кислород. Модулът разполага също с втора тоалетна за руските космонавти и каюта за трети член на екипажа.

В "Наука" ще се помещава и европейската роботизирана ръка ЕРА, която ще позволи извършването на дейности от борда на станцията, без да се налага излизане в открития космос.