В Русия все по-често гледат по посока на създаване на реална конкуренция за процесорите на AMD и Intel. Компанията Roster продължава налагането на пазара на процесорите Елбрус с най-новия модел 8CB, който ще конкурира моделите Epyc на AMD и Xeon на Intel.

Новият руски процесор има 8 ядра с тактова честота от 1.5 GHz, използва сравнително остарелия 28nm технологичен процесор, което прави така, че неговите 2,8 милиарда транзистора се побират върху доста голям чип с размери 333 квадратни милиметра.

Идеята на руснаците е ясна - те искат по-голяма независимост от останалите държави в производството на компютърни системи. Това някой ден може и да се случи, но към момента процесорите Елбрус, дори тези от най-ново поколение са доста зад своите конкуренти.

Според изчисленията общата мощност на процесора достига 36 гига флопса, докато на пазара масово разпространени са модели с по-висока обща производителност. Нещата обаче се развиват и съвсем скоро се очаква Rostec да произведе процесор по по-съвременен технологичен процес и да постигне по-висока мощност и тактови честоти за обработка на съдържание с по-голям брой ядра.