Руският транспортен кораб "Прогрес М-15", който вчера беше изстрелян от космодрума Байконур с ракета носител "Союз-2. 1а", успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС), съобщиха ТАСС и ДПА.

Ракетата-носител "Союз-2.1 а" стартира от 31-ва площадка на космодрума в 17:52 часа българско време.

Скрийншот: YouTube/SciNews

Това е второто изстрелване на руския товарен кораб до орбиталната станция за 2020 година. Планирано беше товарният кораб да се скачи към модула "Пирс". Корабът се скачи със станцията в автоматичен режим. От Земята процесът беше контролиран от специалистите от Центъра за управление на полетите, а от космоса - от руските членове на екипажа на МКС Анатолий Иванишин и Иван Вагнер.

"Прогрес МС-15" достави на станцията 2,6 тона товари, сред които резервоари с вода, бутилки с кислород, храна, гориво, материали за провеждането на космически експерименти, дрехи и медикаменти.

Космическият товарен кораб "Прогрес МС-15" постави рекорд, като достигна до Международната космическа станция /МКС/ по схвръкратка схема - само за 3 часа, 18 минути и 31 секунди, предаде ТАСС.

По-рано рекордът се държеше от транспортния кораб "Прогрес МС-14", който долетя до орбиталната станция за 3 часа, 20 минути и 15 секунди.

Ракетата-носител "Союз-2,1а", извела в орбита товарния кораб "Прогрес МС-15," стартира вчера от тридесет и първа площадка на космодрума Байконур в 17:26 часа българско време.