Руските космонавти на Международната космическа станция (МКС) се оказаха в труден момент и без никаква храна. Причината е, че пратката с продукти беше забавена с цели два месеца.

За щастие, членовете на екипажа на НАСА, разположени там, са имали достатъчно провизии, така че да споделят част от тях с руските си колеги. Това показва, че при екстремни условия в космоса, двете нации са склонни да си помагат, забравяйки за всички земни препирни.

Русия е планирала да изпрати храната на борда на ракетата "Роскосмос" MS-16 на 11 декември. Мисията обаче е отложена за 15 февруари. Интересното е, че руските власти използваха този момент, за да критикуват условията на Международната космическа станция, които според тях бързо се влошават.

"До 2025 г. Русия има задължения да участва в програмата на МКС", заяви Владимир Соловьов, заместник генерален директор на ракетно-космическата корпорация "Енергия", пред Руската академия на науките миналата седмица. "Вече има редица елементи, които са сериозно повредени и не работят. Много от тях не са заменяеми. След 2025 г. прогнозираме лавинообразен отказ на множество елементи на борда на станцията", допълни той.