Повреденият космически кораб "Союз МС-09" е допуснат до продължаване на полета в състава на Международната космическа станция (МКС) и използването му като спасителна капсула, т.е. за връщане на космонавти на Земята в случай на необходимост, предаде ТАСС. Това бе оповестено от компанията производител на кораба, Ракетно-космическата корпорация "Енергия".

"Транспортният пилотиран кораб "Союз МС-09" е допуснат до продължаване на полета в състава на МКС и изпълняване на функциите на кораб-спасител", се казва в съобщението.

Както отбеляза заместник-генералният конструктор по експлоатацията в полет и изпитанията на ракетно-космическите комплекси и системи на РКК "Енергия" Владимир Соловьов, нарушението в херметичността на станцията е отстранено.

На 30 август на МКС бе регистрирано намаляване на налягането. Чрез последователна херметизация на сегментите на станцията и на скачения към нея кораб екипажът откри малка пробойна в обшивката му с диаметър 2 милиметра. Тя бе запушена и налягането на борда на МКС бе стабилизирано. Няколко дни по-късно специалисти на Земята заключиха, че корпусът на кораба е бил повреден отвътре.