В ново интервю за The Atlantic главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман упрекна другите в своята индустрия за твърде розовите им прогнози относно влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда.

"Много хора, работещи върху AI, се преструват, че ще има само дребни промени, че AI ще бъде само допълнение и никой никога няма да бъде заменен от него", каза Алтман пред списанието. "Работни места определено ще изчезнат, точка."

Въпреки че тази новина би била нежелана за повечето, изпълнителният директор не изглежда да е твърде стресиран от това. Като цяло, казва той, свят с AI ще бъде по-добър.

"Не мисля, че ще искаме да се върнем към състоянието преди навлизането на AI", казва Алтман.

Както отбеляза интервюиращият от Atlantic, един от примерите на Алтман за професии, в които хората винаги биха предпочели хората, е преподаването.

Това е иронично, защото в същото интервю шефът на OpenAI изрази вълнение от перспективата за учители с изкуствен интелект, които ще осигурят на "всяко дете по-добро образование, отколкото най-доброто, най-богатото, най-умното дете на Земята днес."

Нищо от това не е особено изненадващо. През месеците, откакто ChatGPT беше пуснат за обществеността миналата есен, хората не само започнаха да се тревожат изключително много, че ще бъдат заменени от AI, но всъщност вече губят и работата си заради него.

Този март Goldman Sachs прогнозира, че колосалните 300 милиона работни места могат да бъдат загубени поради технологията. Междувременно обаче изкуственият интелект може да повиши брутния вътрешен продукт със седем процента.

Според Алтман едно от решенията е даването на безусловен базов доход. За целта обаче ще трябва да се въведе глобална дигитална система за идентификация, за да може парите да се превеждат на "доказани хора", а не на измамници ползващи AI аватари.