Президентската администрация на САЩ приключи тази седмица изготвянето на мярка за предотвратяване на изтичането на чувствителни технологии, включително в сферата на изкуствения интелект, към конкурентни сили като Китай, предава technews.bg.

Съгласно новото правило, което влиза в сила в понеделник, американските компании, които изнасят определени видове софтуер за сателитни снимки, ще трябва да кандидатстват за лиценз за доставка на продуктите си в други страни, с изключение на Канада.

Целта е американските компании да не помагат на китайците да създават по-добри продукти за изкуствен интелект, които могат да се ползват от техните военни, коментира пред Ройтерс Джеймс Луис, експерт по технологии от Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания.

Според него, индустрията вероятно ще приветства това правило, тъй като имаше опасения, че забраната ще бъде по-широка и ще обхване по-голямата част от хардуера и софтуера за изкуствен интелект.

Новата мярка засяга софтуера, който може да се използва от дронове и сателити за автоматизиране на процеса по определяне на целите. Това е първото ограничение, наложено от Министерството на търговията в съответствие с разпоредбите на закона, приет през 2018 г., който изисква по-строг контрол върху износа на технологии за противници на САЩ, включително Китай.

Засега правилото ще е валидно само в Съединените щати, но американските власти могат да го представят на международни органи, за да се опитат да въведат ограничение с по-широк обхват.