Американските военновъздушни сили съобщиха в понеделник, че са провели успешен тест на хиперзвуково оръжие, развило скорост пет пъти по-висока от звука, съобщи Ройтерс.

Тестът беше проведен в събота край бреговете на Южна Калифорния, когато бомбардировач B-52 изстреля оръжие за бързо реагиране (Air-launched Rapid Response Weapon - ARRW), се казва в изявление на Военновъздушните сили.

"След отделянето от самолета ускорителят на ARRW се запали и изгоря при очакваната продължителност, постигайки хиперзвукова скорост, пет пъти по-висока от скоростта на звука", се казва в съобщението.

В началото на април беше съобщено, че САЩ са провели успешен тест на хиперзвукова ракета в средата на март, но са го запазили в тайна в продължение на две седмици.

Хиперзвуковите ракети могат да достигнат повече от пет пъти скоростта на звука и да бъде променяна траекторията им по време на полет. Те са трудни за забелязване и прихващане от стандартните системи за противовъздушна отбрана.

Съединените щати не са сами в разработването на хиперзвукови оръжия, чиято скорост и маневреност ги правят трудни за проследяване и прихващане.

Русия е изстреляла хиперзвукови ракети по цели в Украйна, а Китай вече е изпробвал хиперзвукови оръжия, съобщиха американски военни. Министерството на външните работи на Китай отрече през октомври да са провеждани оръжейни тестове.  Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили определи миналия август китайския тест като "будещ много тревога". 

Мили обяви тогава в интервю, че не знае дали тестът на китайската хиперзвукова ракета може да произведе същия шок като "Спутник-1" през 1957 година, но е много "много близо" до него. Така нареченият "Спутник шок" от 1957-а е резултат от изненадващото изстрелване на съветски спътник в земната орбита. "Спутник-1" е първият изкуствен спътник около Земята.

В последните дни на 2021 г. президентът на Русия Владимир Путин заяви в обръщение по телевизията за извършено пробно изстрелване на няколко хиперзвукови ракети едновременно, писа тогава DW. Успешно проведеният тест е важен за сигурността на Русия, каза той.

Още от началото на 2019 година се знае, че Русия е разработила хиперзвуковата ракета "Циркон". Оттогава руската армия е извършила редица тестове на ракетите. Но за първи път в края на 2021 г. бе проведено едновременно изстрелване на повече от една ракета.