Пентагонът вече разполага с над 200 бройки от новия стелт самолет F-35. Голямата бройка позволява на САЩ да пенсионира най-старите версии на изтребителя. Междувременно Пентагонът се похвали, че поточните линии на F-35 най-накрая са достигнали нормални темпове, като досега са произведени 750 бройки. Очаква се само Вашингтон да има няколко хиляди F-35.

Вижте снимки на F-35 >> >> >>

Досега флотът и въздушните сили на САЩ са имали на въоръжение 19 тестови бройки. Те ще бъдат първите пенсионирани. Пентагонът обаче смята да ги "консервира", така че те да могат да се ползват при необходимост.

Програмата F-35 страдаше от множество недостатъци, свързани основно със софтуера на самолета. Инцидент със стелт изтребителя имаше и в самия край на 2021 година. Въпреки това F-35 е запазва титлата, като един от най-способните и добри бойни самолети в света.

F-35 ще се превърне в гръбнака на американските ВВС, като самолетът ще остане на служба поне до 2070 година. С едно зареждане F-35 може да измине 2220 км, а максималната скорост е 1930 км/ч.

Въоръжението на самолета включва почти всичко - ракети въздух-земя, противокорабни ракети, ракети въздух-въздух, умни и лазерно насочвани бомби, касетъчни боеприпаси и др. Самолетът може да е въоръжен и с атомни бомби B61 mod 12, които имат точност от 30 метра, могат да се "забиват" навътре в земята и имат мощност от 50Кt. Цената на една бройка от стелт самолета е между 85 и 116 милиона долара.