Китайски учени са разработили роботизирана система, вдъхновена от способността на колония от мравки да изпълнява колективно сложни задачи, съобщава сайтът Юрикалърт,

В изследване, публикувано в сп. "Сайънс роботикс", авторите му от Технологичния институт в Харбин описват потенциала на флотилията от нанороботи за диагностика и лечение на клетъчно и дори на молекулярно ниво.

Индивидуалните роботи са с диаметър два микрометра, което им позволява да преминават през кръвни капиляри, обясняват специалистите.

Миниатюрните роботи с формата на фъстък могат да бъдат захранвани чрез променливо магнитно поле, което ги прави по-гъвкави в колективното изпълнение на задачи в ограничена среда.

Настройвайки честотата и поляризацията на магнитното поле в триизмерно пространство, учените са постигнали серия от контролирани, бързоподвижни и обратими формации - течна, верижна, вихрообразна, лентовидна, способни да изпълняват задачи, непосилни за индивидуален робот.

Учените отбелязват, че в бъдеще роботизираният рояк може да се използва за откриване и поразяване на патологични клетки или да наблюдава здравето на тялото отвътре с цел ранна диагностика и лечение.