Северна Корея изпробва една от най-мощните си ракети "Хвасонг-12" преди няколко дена. Използвана за бойни цели тя не може да достигне територията на САЩ. За сметка на това ракетата може да носи ядрена бойна глава и да унищожи всички най-важни бази на САЩ в Тихия океан.

Вижте как изглежда "Хвасонг-12" и какви са снимките на Северна Корея от космоса >> >> >>

Тестовата версия е била оборудвана с камера, защото освен бойни ракетата има и космически възможности. Пхенян демонстрира това със собствени снимки на Земята от космоса.

Държавната севернокорейска централна новинарска агенция заяви, че страната е изстреляла ракета със среден обсег "Хвасонг-12", ракета, способна да достигне територията на американския остров Гуам. Макар това да не е най-мощната ракета в арсенала на КНДР, то това е най-мощната ракета, която страната е изпробвала от 2017 г., пише в "Гардиън".

Специалистите припомнят, че най-способната ракета в арсенала на Северна Корея е "Хвасонг-15", която може да достигне до всяка точка в САЩ и да носи ядрена бойна глава.

Северна Корея е извършила седем изстрелвания на ракети само през януари - рекорден брой, предава Би Би Си. Мнозинството от тях обаче са тактически и с малък обсег.

За сравнение "Хвасонг-12" е достигнала максимална височина на полета от 2 000 км надморска височина. Ракетата е достигнала и 800 км далечина от мястото на старта си.