Шефът на Роскосмос, Дмитрий Рогозин, похвали възможностите на новата междуконтинентална балистична ракета "Сармат", известна и като "Сатана-2". В своя канал в Telegram, ръководителят на руската космическа програма публикува видео от щетите, които оръжието може да нанесе без ядрена бойна глава.

"Ракетен полигон Камчатка. Кратер от попадение на един от учебните блокове на тежката междуконтинентална балистична ракета "Сармат" - просто казано "кратер от халосен заряд".

С ядрен заряд на мястото на противника ще има далеч по-дълбока, по-широка и радиоактивна фуния. И не само една, а точно толкова, колкото най-мощната ядрена ракета в света ще достави на територията на лютия враг. И скоро ще имаме почти петдесет такива "сармати" на бойно дежурство", написа Рогозин.

Остава само да посъветваме агресорите да разговарят по-учтиво с Русия, допълни шефът на космическата програма.

Шефът на Ракетните стратегически войски на Русия, Сергей Каракаев, сравни оръжието с "меч на възмездието".

Историците припомнят, че подобно прозвище е носела първата балистична ракета в света. Немските V-2 са известни като "Vergeltungswaffe" или "V-Waffen". В превод на български това е "оръжие на възмездието".

В последният месец това не е единствената публикация, която Рогозин посвещава на "Сармат". В края на април той обясни, защо на запад наричат ракетата "Сатана-2".

Рогозин винаги е бил известен с гръмките си изявления. Преди време той дори обяви, че американските астронавти могат да летят към космоса само на "метли". Мнозина в руския космически сектор обаче са недоволни от работата на Рогозин, като директор на Роскосмос.

Русия изпитва затруднения с разработката на свръх-тежка ракета за полет до Луната. Липсва напредък по въвеждането на ракети за многократна употреба, нов космически кораб или създаването на метанов ракетен двигател.

С края на МКС през 2024 година Русия може би "официално" ще отстъпи мястото на втора космическа сила на Китай. Пекин вече има собствена космическа станция и се превърна във единствената страна успяла да кацне на обратната страна на Луната.