Националната разузнавателна служба на Южна Корея е демонстрирала на депутатите компютърна програма, която анализира здравословното състояние на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи ТАСС. Агенцията се позовава на изявление пред журналисти на представител на парламентарната комисия по въпросите на разузнаването.

Разузнавателната служба е разработила специална програма, която въз основа на анализ на видеоизображение създава специален триизмерен модел, проследявайки и анализирайки промените във външния вид на обекта. Вече няколко години с нейна помощ се следи здравето на председателя на Държавния съвет на КНДР.

Вижте кои са най-мощните оръжия на Северна Корея >> >> >>

Депутатът съобщи,че по данни на разузнаването, Ким Чен-ун е "относително здрав", въпреки наднорменото тегло си и наследствените рискове от високо кръвно и диабет.

Според южнокорейски експерти службата решила да покаже програмата в отговор на критики от опозицията, че след започналото тази година сближаване между двете Корея националното разузнаване на Юга вече не работи толкова усърдно.

На заседанието на парламентарната комисия бе съобщено също, че разузнаването анализира проби от почвата, взети от района на севернокорейския ядрен полигон Пунгени, който Пхенян обяви, че разрушава през май, предаде южнокорейската осведомителна агенция Йонхап. На този полигон Северна Корея извърши и шестте си пробни ядрени взрива, включително последния през септември 2017 г.

За обработката на резултатите ще е необходимо време. В изследванията участват и чужди експерти, бе заявено в парламента.