Повечето хора познават числото Пи като 3.1416, но с годините то става все по-дълго, докато изследователите се опитват да намерят най-точната му стойност. Сега обаче екип от Университета за приложни науки "Граубюнден" в Швейцария твърди, че е счупил световния рекорд за изчисление на математическата константа.

Учените споделят, че са пресметнали общо 62,8 трилиона цифри на Пи. Досегашният рекордьор Тимъти Мъликан, който е изчислил числото до 50 трилиона цифри, получи признание за работата си миналата година.

Според швейцарския университет, на екипа му са били необходими 108 дни и 9 часа, за да изчисли новата стойност. Това е 3,5 пъти по-бързо от усилията на Мъликан и почти два пъти по-бързо от рекорда на Google, поставен през 2019 година. Тогава Ема Харука Иуао и нейни колеги използваха силата на 25 виртуални машини на Google Cloud, за да изчислят 31 415 926 535 897 цифри на Пи в рамките на 121 дни.

Швейцарският екип е използвал платформа, задвижвана от два 32-ядрени процесора AMD Epyc 7542 и програма, наречена y-Cruncher. Учените не са използвали SSD дискове, въпреки че те биха направила процеса по-бърз, тъй като големият брой цикли на запис, необходими за изчисляването на Пи, би довел до силно износване на дисковете, които от своя страна не са евтини.

От "Гинес" все още не са потвърдили новия рекорд. След като това се случи, университетът планира да публикува новата и разширена стойност на числото.