Полицията в Сингапур изпробва два безпилотни дрона, разработени от израелската компания "Еъроботикс", за контрол по спазването на мерките за социална дистанция срещу разпространението на Ковид-19, съобщи Ройтерс.

Вижте как изглеждат дроновете за наблюдение на граждани в Сингапур >> >> >>

Дроновете са малки, с тегло от десет килограма и са програмирани да проследяват аномалии като струпване на повече хора на едно място, като стриймват събраната информация към полицията.

Пробният период за устройствата е три месеца и половина. Те облитат периметъра над индустриална зона в западната част на града. За пръв път автоматизирани търговски дронове получават разрешително за полети над метрополис.

"Пандемията създаде ситуация, в която за полицията е трудно да осъществява операции. Специално за Ковид-19 ние помагаме за нормалното осъществяване на дейностите на полицията", каза изпълнителният директор на израелската компания Дан Краус.

Дроновете посочват конкретни места и дават видимост в зони, които не са достъпни за полицаите с автомобили или пеша. Израелската компания е набрала финансиране от 120 милиона долара и е инвестирала около 100 милиона долара в дроновете. Тя ги отдава на лизинг на агенцията за наука и технологии на Сингапур, както и на компании и индустрии в Израел и САЩ.